Расте броят на жертвите на земетресението в Япония

Расте броят на жертвите на земетресението в Япония Броят на жертвите на земетресението, което разтърси Япония в първия ден от новата година, се увеличи до 126, а ранените са 516, съобщиха световните агенции.
За първи път загиналите при земетресение в страната са повече от 100 от 2016 г. насам, когато мощен трус в югозападната префектура Кумамото отне живота на 273 души.
Земетресението от понеделник нанесе най-големи щети в префектурата Ишикава, където се срутиха над 250 жилища, а около 300 постройки бяха изпепелени от избухнали впоследствие пожари. В региона продължава да има прекъсвания на електрозахранването и водоснабдяването, както и недостиг на гориво.
От първи януари насам в Япония са регистрирани над 850 труса – повече отколкото за последните три години. По цялото западно крайбрежие на страната беше обявена опасност от цунами в продължение на повече от 20 часа след мощното земетресение в първия ден на новата година. Най-силният трус бе с магнитуд 7,6, което е рекорд за тази част на страната от 1885 г. насам. Сеизмолозите предупреждават, че вторичните трусове в региона могат да продължат около седмица и че има риск от по-мощни земетресения с магнитуд над 7,0.n.
06.01.2024, 16:43 часа
360 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha