Икономист: Чака ни умерено задържане на лихвите или нищожно намаление

Икономист: Чака ни умерено задържане на лихвите или нищожно намаление В САЩ, въпреки изборите, се очаква облекчение на лихвите, но в Европа все още се разсъждава над този въпрос.
Това каза пред "Фокус" макроикономистът Щерьо Ножаров, който е и икономически съветник на Българската стопанска камара (БСК).
"Защото в Европа имаме една рецесия, от друга страна, инфлацията все още остава умерена. Въпреки всичко за тази година се счита, че ако бъдат запазени настоящите лихвени проценти, които са 4 и малко над 4, там имаме 3 лихвени проценти, които използва ЕЦБ (Европейската централна банка), а инфлацията в ЕС ще намалее до 2.7%, което е доста добър показател. Това отчасти се дължи и на рецесии, и на затягане на колани, но ще даде добра перспектива и тенденция за 2025 година и за стабилизиране, и постигане на един висок икономически растеж", коментира Ножаров.
Според макроикономиста в Европейски съюз се очаква умерено задържане на лихвите или нищожно намаление: "Въпреки тръгналите рецесионни процеси, които са дължат в голяма степен и на геополитически риск, и на нови тенденции в смяна на инвестиционните потоци, има отлив от друга страна на инвестиции от ЕС и насочването им към САЩ и други валутни региони, което донякъде е опасно. И това вече е въпрос на тенденции на долар спрямо евро, т.е. дали да имаме силен или слаб долар, т.е. кои надделяват: Мултинационалните компании в САЩ, които са горе-долу половината от икономиката, или останалите. Защото по-слаб долар спрямо евро донякъде ползва мултинационалните компании, които са тип експорт за тяхната икономика. Но как това би засегнало българската икономика – евентуално по-слаб долар, което е от части тенденция, ще направят еврото и лева съответно малко по-силни и ще ги стабилизира. Това може да има различни ефекти за българската икономика", обясни той.
По думите на Ножаров това ще бъде валидно за цялата 2024 година и би ударило експорта: "Експортът на българската икономика, който и без това се свива и съответно ще засегне и вноса в някаква степен, като го насочи от държавите, които са с по-слаби валути – съседна Турция очаква една инфлация от 60 и повече процента. Всички тези тенденции показват, че българската икономика има нужда от една стабилизация".
07.01.2024, 13:27 часа
361 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha