Петима мигранти загинаха при опит да прекосят Ламанша

Петима мигранти загинаха при опит да прекосят Ламанша Петима мигранти са загинали при опит да пресекат Ламанша, тръгвайки от Франция с лодка рано тази сутрин, съобщиха френските морски власти, предаде ДПА.
Сутринта властите са били информирани, че няколко души са загинали, опитвайки се да отплават от френски води около 2 часа сутринта.
В рамките на голяма спешна операция са били спасени 32 души. Те са откарани в Кале, други двама души са били в критично състояние, съобщиха френските власти.
Според френски медии причина за инцидента е било това, че мигрантите са се опитвали да се качат на лодката в тъмното и при ниски температури.
Френската морска префектура, която отговаря за Ламанша и Северно море, съобщи, че няколко оцелели са се опитали да стигнат до плажа, а спасителните екипи са открили шестима души в безсъзнание във водата и на скалите по крайбрежието.
Други двама били открити в тежко състояние. Единият бил откаран по спешност в болница, а другият получил медицинска помощ на място, той като бил изпаднал в тежка хипотермия, се казва в съобщението.
От префектурата казаха, че спасителен хеликоптер остава в готовност, а условията в Ламанша са "особено опасни".
Британският външен министър Дейвид Камерън каза, че "покъртителните" смъртни случаи показват, че Великобритания трябва "да спре лодките".
Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Киър Стармър описа инцидента като „трагична загуба на живот“ и каза, че е напълно съгласен, че тези пресичания на Ламанша трябва да бъдат спрени.
15.01.2024, 08:29 часа
217 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha