Политолози: КС е втора камара на парламента, политически опит не означава зависимост

Политолози: КС е втора камара на парламента, политически опит не означава зависимост Конституционният съд е своеобразна втора камара на парламента. Там политическият опит би бил плюс, но политическите зависимости са нещо различно. Засега в случая с избора на Десислава Атанасова за конституционен съдия има политически опит, а не зависимост.
Това смята политологът Цветанка Андреева. Тя анализира политическите събития от последната седмица със своя колега Петър Чолаков.
Атанасова е трупала своя юридически опит основно в Народното събрание. Не може да бъде сравнявава с уважавания съдия Борислав Белазелков, заяви Чолаков. Той се съгласи обаче, че политиката и правото се преплитат в КС и конституционните съдии решават политически казуси.
Чолаков коментира, че макар темата за индивидуалната конституционна жалба да беше един от акцентите на т.нар. партии на протеста, днес Белазелков е на позиция, че това не е добра идея.
Андреева даде примери за други "отявлени политически лица" в КС като назначения от президента Румен Радев Янаки Стоилов от БСП.
Петър Чолаков коментира дали сега държавният глава би направил опит да осуети избора на депутатите и дали ще се заяде за стажа на Десислава Атанасова от ГЕРБ.
Ако го направи, президентът сам ще влезе в капан. В момента ролята му е изгодна - оставя ги да се самоизяждат един друг. Защо сам да се бута между шамарите, атакувайки например Десислава Атанасова, каза политологът. Чолаков е категоричен, че Радев не би трябвало да се намесва.
Според Цветанка Андреева президентът използва всички възможности да се позиционира като главен опозиционен лидер. Тя е убедена, че Радев ще се възползва от всяка възможна процедура да влияе на политическите процеси. 
21.01.2024, 11:44 часа
591 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha