България е пред пик на грипната епидемия

България е пред пик на грипната епидемия "В момента в България сме пред пик на грипна епидемия. В отделните региони има различни измерения в цифри. Най-сериозно е положението в момента в Пловдив и Габрово. Това посочи вирусологът проф. Радка Аргирова.
Тя уточни, че в страната доминира грип А, а тип Б е много по-малко - само в 7% от случаите. "Ние знаем вече, че когато се появи грип Б и има голяма заболеваемост, отиваме към "опашката" на грипната вълна", каза вирусологът.
"Все още страната ни не е достигнала заболеваемост, която да премине в "грипна епидемия", но сме на нейния праг. Най-често засегнати от грип А сега са малки деца до 5 години и възрастни хора", каза проф. Аргирова.
От понеделник, 22 януари, за седмица, Пловдивска област обяви въвеждането на противоепидемични мерки. От Областния оперативен щаб за борба с грип и остри респираторни заболявания уточниха, че засега грипна ваканция не се налага, тъй като отсъстващите ученици са едва 17%.  По данни на Регионалния център по здравеопазване в Пловдив има ръст на заболелите от остри респираторни заболявания, като те вече са над епидемичните стойности. Боледуват 206 на 10 000 души. За да бъде обявена грипна епидемия стойностите трябва да са 339 на 10 000 души.
Последните резултати от пробите в Пловдив, изпратени до Националния център по заразни и паразитни болести вчера, отчитат при 30% наличие на грипни вируси. „Отлагат се профилактичните прегледи за деца и жени, както и профилактичните имунизации, които са задължителни по Националния календар. Ограничават се свижданията в болниците и домове за стари хора. Въвежда се засилен филтър в детските и учебни заведения.
Специалистите за пореден път призоват да не се използват антибиотични препарати, без да има медицински показания. Много е важно да се вземат своевременни мерки с антивирусни препарати още при първите симптоми.
В момента освен грип в страната върлува и ковид, но грипът доминира.  Обикновено усложненията от грип е развиване на бронхопневмония. В аптеките може да се закупят тестове, които да покажат какъв вирус ни е разболял. Ако състоянието е по-сериозно, е добре да се потърси лекар.
Проф. Аргирова отново напомни колко е важно, когато се чувстваме отпаднали и сме болни, да носим маски "без да е необходимо някой да ни напомня", да мием често ръцете си и да проветряваме помещенията, в които се намираме. Тя коментира, че страната ни е на опашката в Европа по поставяне на ваксини срещу грип.
21.01.2024, 13:58 часа
474 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha