Георги Ганецовски: Абсурдни наредби спират археологически проучвания край Враца

Георги Ганецовски: Абсурдни наредби спират археологически проучвания край Враца Изминалата 2023 година се характеризира със значително намаляване на интензитета на археологическите проучвания, а причината е проблем на ниво министерства и техните нормативни уредби, каза директорът на Регионалния исторически музей - Враца Георги Ганецовски пред БТА.
„Това, което се получи, е ново доказателство за хаоса, който съществува в различните нормативни уредби“, обясни Ганецовски, изказвайки съмнения, че процесът изобщо „ще се отпуши“.
По думите му заради неуредиците две от дългогодишните археологически проучвания не са продължени през 2023 г. Това са проучванията при местността “Манастирски дол“ край Враца и в местността „Градище“ при прохода „Вратцата“.
„И тук е големият парадокс. Изведнъж някой в Министерството на земеделието се сети, че тези разкопки се реализират в територията на резерват „Врачански карст“ и че те много пречат на лишеите и камъните в този резерват. Странното е, че наредбата, която трябва да бъде съобразена от Министерството на земеделието, е актуализирана през 2019 г. и не е имало никакъв проблем тогава. И изведнъж някой чиновник се е сетил няколко години по-късно, че има проблем“, разказа Ганецовски.
Той обясни, че за да се спази наредбата, музеят трябва да изиска предоставяне на терен с цел археологическо проучване срещу заплащане. „Тоест част от едни държавни средства, отпуснати за разкопки, да дадем на друга държавна институция, без да има реално използване на средствата за опазване на културното наследство! Това за мен е абсолютен парадокс! Трябва да заплатим на експерт, който да извърши оценка на дърветата в периметъра на археологическите проучвания, които така или иначе няма да бъдат премахвани, но музеят трябва да си ги плати!“, посочи директорът.
Той припомни, че при м. „Манастирски дол“ последните разкопки са били през 2021 г., а при м. “Градище“ – през 2022 г.  Тогава откритите каменни структури са били временно консервирани, но заради прекъсването покритието започва да се съсипва и самите структури вече са застрашени от унищожаване, оставени на произвола на съдбата.
Припомняме, че в м.“Градище“ арх. Нарцис Торбов откри последно църква №2 от периода на ранното християнство  5-6 век, както и допълнителни помещения около нея, чието предназначение тепърва трябва да се изяснява. В м. “Манастриски дол“ също е разкрита ранно християнска църква, която е добре запазена във височина. На място има не толкова добре запазена късно средновековна църква от 16-17 век.
„За там напоследък се разшумя, че край североизточния зид са погребани останките на Христо Ботев. Което също поставя много въпроси. Ако действително има такива данни, би могло при следващи проучвания да се разшири периметърът на разкопки. Но това не се разрешава от този абсурден разрешителен режим на Министерството на земеделието, вследствие на което Министерството на културата отказва да издаде разрешително за организиране на пореден етап на редовни археологическите разкопки в двата обекта“, коментира директорът на РИМ-Враца.
Той допълни, че докато археолозите са спрени, в района на „Манастирски дол“, на територията на резервата върлуват групи за незаконно добиване на дървесина, има и незаконно появяващи се сметища и „никой не ги спира“.
Според Ганецовски проблемът не засяга само Враца и навсякъде в страната, където има горски фонд и археологически обект е налице такава тенденция. „Това трябва да се реши на държавно ниво, защото тук говорим за някакво противодействие между институции. В крайна сметка потърпевшо е културното наследство на нашата страна“, категоричен бе директорът на РИМ – Враца.
22.01.2024, 14:24 часа
1043 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha