Насилие над пациенти! Експерти излязоха с тревожни данни за истината за психиатричната помощ у нас

Насилие над пациенти! Експерти излязоха с тревожни данни за истината за психиатричната помощ у нас Проверка на прокуратурата не е установила насилие над пациенти, настанени за психиатрично лечение. Не е установена и опасна за живота на пациентите обстановка. Също така няма и данни за нарушения на режима за физическо ограничение на настанените там. Това сочат данни на проверка, разпоредена от Софийската градска прокуратура. Тя започна след редица нарушения в заведенията за психиатрична помощ.  Данните бяха оповестени от зам. градския прокурор Десислава Петрова. 
Проверени са осем лечебни заведения, каза тя по време не кръгла маса на тема „Актуални проблеми на стационарната психиатрична помощ“. Условията в тези лечебни заведения могат да бъдат подобрени. Данни за престъпление или закононарушение не са установени. "Държавата трябва да помисли и за грижата към персонала на тези лечебни заведения", посочи Петрова.
"Може да се мисли за видеонаблюдение във всички места, в които има мерки за физическо ограничаване на болните. Възможно е да се мисли и за съхраняване на записите", каза Петрова. 
В София има критично малък брой психиатрични легла, в т.ч спешни. За да се достигне до средното ниво в София, е нужно да има двойно повече места за настаняване, сочат данните от доклада.
Години наред проблемите на психично болните се замитаха, каза от своя страна градският прокурор на София Илиана Кирилова.
"Надявам се до тези хора да стигне лъч светлина. Те са забравени", каза Кирилова.
Тя поиска промяна на текст от Закона за здравето, който изключва здравни пътеки по отношение на психиатричната помощ. "Без промяна в законодателството няма как да бъдат приети здравните пътеки и да бъде сключен договор със здравната каса", допълни Кирилова. 
Тя изрази надежда с промените в Закона за съдебната власт да не бъде отнето правото на прокуратурата за проверки в затворите и на принудително настанените за лечение.
Истината за психиатричната помощ у нас е много болезнена, каза министърът на здравеопазването Христо Хинков.
"Проблемът, който засягаме, е много тежък и той е описан в няколко доклада на европейската комисия по изтезания. Пример е изгорелият жив, 29-годишен мъж, в болницата в Ловеч. Затова директорът на болницата бе уволнен", каза Хинков.
Според него е нужна деинституционализация. В момента има само 12 центъра за психично здраве в цялата страна. Един такъв център олицетворява както работата за острите случаи, така и извънболничната помощ.
За съжаление, според него, има риск да не се осъществи мярката по Плана за възстановяване за създаване на амбулатории. Но проблемът е, че няма да има кой да работи там, каза Хинков и заяви, че е предложил парите да бъдат пренасочени като бъдат отворени още 12 като съществуващите центрове.
29.01.2024, 15:27 часа
298 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha