Осъдиха на 40 години затвор инженер на ЦРУ, изнасял тайни и притежавал детска порнография

Осъдиха на 40 години затвор инженер на ЦРУ, изнасял тайни и притежавал детска порнография Бивш софтуерен инженер на ЦРУ, извършил най-голямата кражба на класифицирана информация в историята на агенцията, предадена на "Уикилийкс", бе осъден на 40 години затвор, съобщи ДПА. Федерален съд в Манхатън осъди 35-годишния Джошуа Шулте главно за изнасяне на тайни на ЦРУ през 2017 година.
Но докато бил в затвора, където се намирал от 2018 г., било установено, че бившият служител на агенцията продължил да издава тайни, а разследването довело властите и до дълбоко криптирани детски порнографски снимки.
Шулте бе осъден през юли 2022 г. по осем федерални обвинения. Това бе вторият му съдебен процес, тъй като журито на първия процес през 2020 г. не успя да стигне до решение. Третият съдебен процес за пренасяне и притежание на детски порнографски снимки завърши с окончателна присъда.
Изтичането на тайни разкри инструментите на ЦРУ, които Шулте е помогнал да бъдат създадени, за да бъдат хаквани смартфони на "Епъл" и "Андроид" в чужбина, и разкрива опитите на шпионската агенция да превръща свързани с интернет смарт телевизори в подслушвателни устройства.
Бившият софтуерен инженер заяви, че е бил използван като изкупителна жертва от ЦРУ и ФБР за изтичането на информацията, станало известно като "Трезор 7".
На първия от трите съдебни процеса срещу Шулте федералните прокурори, които първоначално поискаха доживотна присъда, обрисуваха бившия служител на ЦРУ като неудовлетворен компютърен маниак, изпитващ недоволство към бившите си шефове, и заявиха, че предателството му е пълно. 40-годишната присъда на Шулте включва шест години и осем месеца за притежанието на детски порнографски снимки, а останалите - за шпионаж.
02.02.2024, 09:54 часа
250 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha