Зеленски готви уволнения по върховете в държавата

Зеленски готви уволнения по върховете в държавата Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че обмисля да смени няколко висши държавни служители и то не само в армията, за да определи кой ще ръководи страната, предаде Ройтерс, като се позова на вчерашното му интервю за италианската телевизия РАИ.
"Става въпрос за хората, които ще трябва да ръководят Украйна", каза Зеленски, когато бе запитан за появилите се предположения, че е на път да уволни главнокомандващия на Въоръжените сили на Украйна генерал Валерий Залужний.
"Необходимо е пренастройване, говоря за смяна на няколко държавни лидери, не само във военния сектор. Обмислям тази замяна. Става въпрос за цялото ръководството на страната", добави украинският президент.
За да спечелим войната, каза Зеленски, "всички трябва да натискаме в една и съща посока, не можем да се обезкуражаваме, трябва да имаме правилната и положителна енергия, негативизмът трябва да бъде оставен вкъщи".
Различията излязоха на преден план, след като украинската контраофанзива, започнала миналата година, постигна само ограничени успехи срещу руските сили, които са се окопали по протежение на 1000-километровата фронтова линия в южната и източната част на Украйна.
В есе за Economist през ноември миналата година Залужний заяви, че войната е навлязла в нова изтощителна фаза. Това предизвика упрек от страна на президента Зеленски.
Миналата седмица, когато спекулациите за уволнението му се засилиха, Залужний изложи своите аргументи в коментар за телевизионния канал CNN за нови електронни средства за водене на война.
Той също така заяви, че някои украински институции пречат на страната да постигне целите си, включително усилията за изграждане на ефективна бойна сила, която да отговаря на руското числено превъзходство, чрез "непопулярни мерки" като масова мобилизация.
Залужний си спечели възхищението на украинците за това, че водеше операциите за отблъскване на руските сили, настъпващи към Киев в началото на войната, и последвалите настъпления, които възвърнаха големи територии в южната и североизточната част на страната.
05.02.2024, 10:09 часа
208 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha