Земеделци блокираха за 2 часа важни пътища в Монтанско /снимки/

Земеделци блокираха за 2 часа важни пътища в Монтанско /снимки/ Протести на земеделци затвориха и пътища в Монтанско. Над 100 земеделски производители с трактори се събраха на изхода на областния град в посока Лом, Бойчиновци и Козлодуй и го блокираха от 10 до 12 часа в знак на протест срещу политиката на правителството в сектора на зърнопроизводството. По същото време около 50 други производители блокираха със своите машини главен път Е-79 при село Горна Вереница в община Монтана.
"Протестираме срещу нерегламентираната зелена политика на Европейския съюз в нашия бранш", заяви Дамян Алексиев, който е трето поколение земеделец и обработва около 8500 декара в община Бойчиновци. Условията в новия програмен период са непосилни за изпълнение. Освен това за пореден път условията се сменят по време на стопанската година. Ние не сме стругари, за да сменим милиметрите на детайла и да продължим. При нас се работи с план за  2-3 години напред, а условията постоянно се променят. Протестираме срещу вноса на зърно от Украйна, благодарение на който България никога не е била по-пълна със зърно. Ние не протестираме за пари, а за политика, която да доведе до нормална работа на земеделските производители, заяви Алексиев. 
Председателят на съюза на зърнопроизводителите в Монтана Веселка Василева заяви за БТА, че повечето от членовете и приятелите на съюза са пред фалит и нямат средства, за да продължат да работят при непосилните условия, които им се налагат. Василева съобщи, че протестите ще бъдат стъпаловидни, като тракторите ще останат на места, а утре и в следващите дни шосетата ще бъдат блокиран с по час повече.
Началникът на пътна полиция в ОД на МВР в Монтана Елвис Ангелов лично присъстваше на протестите и заяви, че земеделските производители имат разрешение да протестират днес. Полицията охраняваше протеста и спираше автомобилите по блокираните пътища, още преди да стигнат до самите трактори с цел да не се стигне до саморазправа./БТА
06.02.2024, 12:27 часа
1261 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha