Четвърти ден на протести! Земеделци пак блокираха пътища в Северозапада

Четвърти ден на протести! Земеделци пак блокираха пътища в Северозапада Земеделци излязоха на протест за четвърти пореден ден. Блокадите в Северозапада отново са на същите места, като на места те ще бъдат удължени. 
Земеделските производители от Врачанско отново блокираха движението между Мизия и Оряхово. 
"Искаме да се направи дългогодишна политика в сектор "Земеделие", а не на парче! И това ни убива и не можем да работим, не можем да имаме предвидимост за това какво ще стане. За парите е ясно – държавата ни няма пари. В Румъния днес са ги извикали и ще им дадат по 100 евро на декар засята пшеница, но държавата е богата, а нашата вечно няма!", заяви организаторът на протеста Румяна Ангелова.
По думите й има няколко закона, които трябва да се приемат или променят. Сред тях са тези за ползване на земята, за браншовите организации, за кооперациите. 
Ангелова обясни, че земеделците в момента работят по няколко закона и се облагат по различен начин, правят по различен начин договорите си. 
"Искаме това да се уеднакви. Не може земеделският производител като физическо лице да си плаща 15 процента данък, а другият като юридическо да плаща 10 процента и да ползва напр. преотстъпен данък, а другият да не ползва. Това са много неща, които са се натрупали в годините и на нас това ни е най-големият болен проблем. И зелените изисквания, които ни спъват работата отвсякъде – да не можем да си изорем земята, когато трябва, да не можем да засеем, когато трябва", обясни още Румяна Ангелова.
В Монтанско отново има цели три блокади. Главен път Е-79, по който се движат товарните камиони за моста при Видин-Калафат и по обратния път към София, е блокиран при село Горна Вереница в община Монтана. Втората блокада е на изхода от Монтана по направленията към Лом, Бойчиновци и Козлодуй, а третата на шосето от град Вълчедръм към село Септемврийци и Козлодуй.
Председателят на Съюза на зърнопроизводителите в региона Веселка Василева съобщи, че протестът е стъпаловиден и всеки ден времето на блокадата се увеличава с един час. Докато в първия ден пътищата бяха блокирани от 10 до 12 часа, втория от 10 до 13 часа, третия – от 10 до 14 часа, то днес блокадата ще бъде от 10 до 15 часа. Пропускат се автомобилите със специален режим на движение и тези, в които пътуват болни хора и пациенти за хемодиализа. Протестите ще продължат, докато правителството не чуе исканията на земеделските производители и не осигури нормална среда за работа. 
Василева коментира, че много от фирмите в бранша в региона вече са затворили, други са пред фалит и протестът е последният начин да се обърне вниманието на родното земеделско производство. Тя уточни, че в протеста в Монтанско участват не само зърнопроизводители, но и животновъди, лозари и производители на зеленчуци.
Дамян Алексиев от земеделските производители коментира, че исканията на протестиращите не са политически и че те настояват за промени в условията по зелената сделка и в някои закони, което ще им позволи да работят нормално.
Зърнопроизводителите от Видинско пък отново блокираха пътя към "Дунав мост 2". Те не са съгласни да се налага да доказват загуби, за да получат помощи и за исканията си са готови да се борят докрай, докато не видят подписано споразумение. 
Днес протестът и блокирането на пътя ще  продължат до 16 часа, каза Жечко Андрейнски, председател на Видинския съюз на зърнопроизводителите. В събота и неделя блокади на пътя няма да има, уточни той и допълни, че  ако и днес на предстоящата среща не се постигне съгласие с исканията им с правителството, то в понеделник протестите и блокадите ще продължат.
09.02.2024, 12:45 часа
564 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha