Арестуваха над 100 души по време на прояви в памет на Навални

Арестуваха над 100 души по време на прояви в памет на Навални Около 100 души са били арестувани в Русия по време на няколко прояви в памет на опозиционера Алексей Навални, който вчера почина в затвора, съобщи специализираната неправителствена организация ОВД-Инфо, цитирана от Франс прес.
Според преброяването, публикувано на нейния уебсайт и актуализирано тази сутрин, "над 101 души са били арестувани в десет града", предимно в големи градски центрове, уточнява БТА.
Според данните около 60 души са задържани и са в ареста в Санкт Петербург, около 15 - в Нижни Новгород и към 10 - в Москва.
Вчера следобед властите в Москва предупредиха жителите да не организират "неразрешени" демонстрации след новината за смъртта на Навални, основния противник на Кремъл.
Вечерта обаче в няколко руски града хората се редяха на опашки, за да оставят цветя пред паметници на политически дисиденти и вече имаше съобщения за арести.
В Русия всяка публична критика на правителството се наказва със затвор, отбелязва АФП.
Агенцията припомня, че 47-годишният Навални излежаваше 19-годишна присъда за "екстремизъм" в отдалечена арктическа колония, в много тежки условия. Смъртта му след тригодишен престой в затвора и отравяне, за което той обвини Кремъл, лиши вече обезкървената опозиция от нейната водеща фигура, месец преди президентските избори, които се очаква да бетонират Владимир Путин във властта.
17.02.2024, 15:39 часа
231 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha