Браншови организации в земеделието обявиха, че протестите им продължават

Браншови организации в земеделието обявиха, че протестите им продължават Инициативен комитет, включващ 26 браншови организации от сектор "Земеделие", не подкрепя постигнатите договорености по време на поредицата от срещи между представители на правителството и няколко земеделски организации, затова на 13 февруари (вторник) продължават протестите, пише в съобщение, изпратено от Инициативния комитет до медиите.
Исканията на организациите са за адекватна политика в сектора, която да защитава интереса на всички браншове и за незабавна оставка на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев заради несправянето, според тях, с проблемите на земеделието в България и целенасоченото разделение и противопоставяне на неправителствените организации
Според Инициативния комитет нито една от неговите организации не е била допусната на масата на преговорите срещите в Министерския съвет (МС).
Не сме съгласни шепа браншовици да представят, да поемат ангажименти и да  подписват споразумение от името и за сметка на целия сектор. Сблъскахме се с пропагандиране и вменяване в обществото, че исканията ни са политически... Бяха регистрирани опити за всяване на страх от органите на реда към българските фермери на различни места в страната, пишат от Инициативния комитет в съобщението.
Представители на Инициативния комитет ще дадат пресконференция на 12 февруари. На нея ще бъде представена декларация с подробните искания на Инициативния комитет, както и на тези организации, които се присъединяват към несъгласните с водената политика в сектор "Земеделие".
Инициативният комитет продължава протестите по места от понеделник и готви протест на 13 февруари пред сградата на Министерския съвет.
Представители на Инициативния комитет се събраха пред Министерство на земеделието и храните в понеделник, искайки оставката на министър Кирил Вътев.
Приехме назначаването на господин Вътев за комплимент към нас, че се дава възможност на човек, който отвътре познава проблемите. Това обаче ни натовари и с огромни очаквания, че той ще навлезе навътре в проблематиката и ще започне разрешаването на проблемите, каза тогава Венцислав Върбанов, бивш министър на земеделието и настоящ председател на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ).
По думите му тези очаквания не са били удовлетворени.
Снощи преговарящите с властта земеделски организации, които също протестираха тази седмица, обявиха, че спират ефективните протести от понеделник. Това стана на брифинг в Министерския съвет след среща между премиера Николай Денков, министъра на земеделието Кирил Вътев и недоволните производители. Очаква се да бъде подготвен текст на споразумение между представителите на земеделския сектор и министър-председателя, който да бъде разписан от всички.
Имаме разбирателство по трите вида точки в декларацията, които бяхме поставили допълнително. Спираме ефективните протестни действия, съобщи председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Илия Проданов.
По думите му между представители на бранша и Денков ще бъде подготвен текст на споразумение, който да бъде одобрен от всички.
10.02.2024, 16:48 часа
247 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha