Жители на Лом набират средства за нова камбана на църква, старата е обгоряла при пожар

Жители на Лом набират средства за нова камбана на църква, старата е обгоряла при пожар В Лом стартира кампания за набиране на средства за закупуване на камбана за църквата ”Св. Никола Стари” в кв. „Боруна”. 
Инициативата е на жители на квартала и на църковното настоятелство към храма. При пожар в църквата преди години, една от двете камбани в звънарницата силно обгаря и се пуква. Тя е свалена и оттогава не се използва. 
Вярващите от квартала имат желание двете камбани отново да зазвънят заедно, така както е било преди пожара. 
На мястото на старата петстотинкилограмова камбана ще бъде поставена нова стокилограмова, заради разликата в цените, споделят от инициативния комитет. 
Средствата, необходими за отливане, доставка и монтаж на камбаната са в размер на 6 700 лв., като до момента са събрани 600 лева. 
В старата борунска църква "Свети Никола" някога е имало каменен надпис, според който тя била съградена през времето на българския цар Михаил-Асен (1246 - 1257 г.) През 1760 г. в нея е открито едно от първите килийни училища във Видинска епархия. Църквата е възстановена през 1818 г. по инициатива на ломския чорбаджия Цеко. Храмът е разрушен от местните власти по време на Руско-турската война през 1828 г. и отново е възстановен години по-късно. Част от иконите в църквата са рисувани от зографи, представители на Дебърската художествена школа.През 1975 година църквата е обявена за паметник на културата. През 2006 г. е ремонтирана по проект на община Лом, финансиран по програмата „Красива България“, а наскоро бе ремонтирана по проект на Видинската митрополия.  
11.02.2024, 15:26 часа
336 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha