Съдът остави в ареста пастрока на детето, живяло в кокошарник в Крушовица

Съдът остави в ареста пастрока на детето, живяло в кокошарник в Крушовица Троен състав на Окръжен съд – Враца днес остави без уважение въззивната частна жалба на обвиняемия Д. И. против определение на Районен съд – Оряхово, с което е отхвърлено искането му за по-лека мярка за неотклонение от наложената му "задържане под стража". Магистратите потвърдиха определението на колегите си като правилно и законосъобразно. 

В кокошарник сред мишки и паяци: Дете живее месеци наред в нечовешки условия във Врачанско /видео/

Срещу Д. И. е повдигнато обвинение за това, че на 10.12.2023 г. в частен дом в с. Крушовица, област Враца, е принудил малолетно дете да спи и живее в селскостопанска постройка противно на волята му, като за това е употребил сила и заплашване - престъпление по чл.143, ал.3, вр. с ал.1 НК. За това престъпление предвиденото в закона наказание е "лишаване от свобода" от 3 до 10 години.
Преценявайки събраните доказателства в досъдебното производство, както при първоначалното вземане на мярката за неотклонение, така и към настоящия момент, съдът намира, че не е оборено и продължава да съществува обоснованото предположение Д. И. да е съпричастен към престъплението, в което е обвинен. Характеровите особености на престъплението, за което е повдигнато обвинението, конкретната обстановка, при която е извършено, отразяват личната обществена опасност на обвиняемия. Според съда, продължава да съществува реалната опасност Д. И. да извърши престъпление. Не е налице опасност обвиняемият да се укрие, какъвто е и изводът на първоинстанционния съд.
Врачанският окръжен съд прецени, че продължителността на изпълнение на взетата спрямо Д. И. мярка за неотклонение „задържане под стража“ не е прекомерна и задържането му не е самоцелно, а е насочено към ограничаване опасността от извършаване на престъпление и приключване на наказателния процес в разумен срок.
Определението на Врачанския окръжен съд е окончателно.
12.02.2024, 16:45 часа
729 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha