Човек се зарази с бубонна чума от домашната си котка

Човек се зарази с бубонна чума от домашната си котка Рядък случай на бубонна чума е регистриран в американския щат Орегон. Човек вероятно се е заразил от домашната си котка, предаде Си Ен Ен.
Здравният служител д-р Ричард Фосет заяви, че човекът и домашният му любимец са били подложени на лечение още в началото на заболяването. 
От Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC) съобщиха, че са приложени антибиотици като гентамицин и флуорохинолони.
Според здравните власти има малък риск за жителите на окръг Дешутс.
Черната смърт в Средновековна Европа убива милиони хора и опустошава континента. В съвремието тази болест се среща все по-рядко.
„Причината, поради която не е елиминирана бубонната чума е, че бактерията може да зарази животните, а самите те няма как да бъдат лекувани в дивата природа. Понякога животните успяват да заразят ограничен брой случаи при хора“, каза д-р Дан Барух, директор на Центъра за вирусология и изследване на ваксини в Beth Israel Deaconess Medical Center в Бостън.
Според него котките и кучетата могат да бъдат заразени доста лесно. Катерици, бурундуци, гризачи обикновено са животните, които се заразяват в дивата природа, добави Барух.
За около седем случая на бубонна чума се съобщават всяка година в Съединените щати, предимно в селските райони, според CDC.
Чумата се причинява от бактерията Yersinia pestis. Хората обикновено могат да се заразят след ухапване от бълха, която носи бактерията, или след среща със заразено животно. Симптомите обикновено се появяват при хора около два до осем дни след заразяването и включват болезнени, подути лимфни възли, треска, главоболие, втрисане и слабост.
Ако състоянието не се диагностицира навреме, то може да прогресира до инфекции на кръвния поток или белите дробове. Тези тежки форми на заболяването са по-трудни за лечение.
„Чумата се разпознава лесно и се лекува с антибиотици в днешно време”, каза д-р Хариш Мурджани, специалист по инфекциозни заболявания в Northwell Health.
15.02.2024, 15:44 часа
430 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha