БНБ разкри "китайска" схема с машини за унищожаване на пари

БНБ разкри "китайска" схема с машини за унищожаване на пари БНБ е разкрила нагли опити за измама, свързани с многомилионна обществена поръчка за доставка на машини за унищожаване на банкноти и монети. Сред кандидатите имало три български фирми, представящи се за партньори на китайски производители. Проверката на тръжната комисия показала, че цитираните компании в Китай не са и чували за българските си "контрагенти" и за процедурата на БНБ..
Поръчката на БНБ, обявена миналия септември, предвиждала доставка на техника за унищожаване на негодни банкноти и на оборудване за  "демонетизация" на повредени монети плюс поддръжка и ремонти. Три от фирмите кандидати представили "оторизационни писма" от китайски производители на специализирано оборудване. Тръжната комисия обаче установила, че визираните китайски фирми правят машини за картон и стъкло, а не техника за рязане на банкноти и за претопяване на монети.  
Фирмата "ПАНОВ" ЕООД  предложила да достави "унищожаваща и брикетираща система за банкноти“ и представила "референции" от DongGuang HengChuangLi Carton Machinery Co.,Ltd. Тръжната комисия посетила сайта на посочената китайска компания и установила, че тя прави произвежда машини за производство на хартия и картон, а не за банкнотообработване. От София все пак решили да изпратят запитване. Китайската компания била категорична - не е издавала "оторизационни писма" на "ПАНОВ" и не прави машини за третиране на банкноти. 
Кандидатът "Кар Строй“ също посочил като партньор китайска фирма - Shandong Eworld Machine Co., Ltd. И тя се оказала твърде далеч от предмета на поръчката - произвежда машини за обработка на стъкло и прозорци, пише го на страницата й в интернет. От Shandong заявили, че не са давали никакви писма и пълномощия на "Кар Строй“. 
„НИКМАР 9900“ ЕООД  пък се явила в състезанието с оторизационно писмо от Nantong Super machinery Co. Ltd. Проверката показала същия сюжет -  китайският "контрагент" дори не подозирал, че участва в обществена поръчка в България, а машините, които произвежда, не са за третиране на парични знаци, а за лазерно рязане и хидравлични преси.
В крайна сметка след отстраняване на съмнителните оферти тръжната комисия е избрала изпълнители и вече са подписани договори.
ROYAL DUTCH KUSTERS ENGINEERING (Нидерландия) е избрана да достави техниката за унищожаване на банкноти за 897 086 лв. без ДДС. Оборудването за третиране на монетите е поръчано на словашката MONEA COIN TECHNOLOGY S.R.O. (за 1 895 199 лв.). 
18.02.2024, 14:28 часа
603 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha