Тялото на Навални най-после бе предадено на майка му

Тялото на Навални най-после бе предадено на майка му Тялото на руския опозиционен лидер Алексей Навални най-после бе предадено на майка му Людмила. Това съобщи прессекретарят на Навални Кира Ярмиш в Туитър.
„Засега Людмила Ивановна е в Салехард. Погребението тепърва предстои. Не знаем дали властите ще се намесят или ще разрешат то да бъде извършено така, както семейството иска и както Алексей заслужава. Ще предоставяме информация, когато тя стане налична“, написа Ярмиш.
Това се случи след силен обществен натиск и няколкодневен шантаж от страна на руските власти. Вчера разследващите поставиха ултиматум на Людмила Навалная - или да се съгласи на тайно погребение, без публично сбогуване, в рамките на три часа, или Навални ще бъде погребан в наказателната колония. Тя отказа.
Десетки представители на руските културни и медийни среди, критично настроени към Кремъл, призоваха властите да предадат тялото на Алексей Навални на роднините му. Сред тях са нобеловият лауреат и журналист Дмитрий Муратов, режисьорът Андрей Звягинцев, писателят Виктор Шендерович, балетистът Михаил Баришников, участничката в протестната група „Пуси Райът“ Надежда Толоконникова. 
Вдовицата на политика Юлия Навалная записа ново видеообръщение, в което настоя президентът Владимир Путин да предаде тялото на семейството.
"Девет дни, откакто Путин уби Алексей Навални. Но убийството не беше достатъчно за Путин. Сега той държи тялото му като заложник, подиграва се на майка му, принуждава я да се съгласи на тайно погребение, в противен случай... В противен случай просто помислете за това, те заплашват да направят нещо... с тялото на Алексей", казва Навалная във видеото, публикувано в официалния канал на Навални в YouTube.
Според нея Путин лично дирижира случващото се с тялото на съпруга ѝ в Салехард. Навалная добави, че руският президент "само се преструва, че е религиозен човек", и нарече вярата му "фалшива".
"Вярата не е в целуването на икона. Вярата е в доброто, в милостта, в спасението. И никой истински християнин никога не би могъл да направи това, което Путин прави сега с вече мъртвия Алексей", заяви тя.
Създаденият от Алексей Навални антикорупционен фонд обяви награда от €100 000 за предоставяне на информация за смъртта на руския дисидент. От Фонда за борба с корупцията (ФБК) първоначално съобщиха, че ще платят €20 000 на всеки, който им разкрие подробности за кончината на най-видния опозиционер. Малко по-късно директорът на ФБК Иван Жданов обяви, че премията се увеличава петорно.
Също така сътрудниците на Навални гарантират, че ако е необходимо, ще помогнат на информатора на напусне Русия и да се установи в друга държава. Предложението е адресирано най-вече до силите за сигурност на Руската федерация - служители на ФСБ, Следствения комитет, министерството на вътрешните работи и прокуратурата.
25.02.2024, 08:24 часа
301 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha