Хеликоптер падна в морето край Норвегия, един човек загина, а петима са ранени

Хеликоптер падна в морето край Норвегия, един човек загина, а петима са ранени Един човек загина, а петима са ранени, след като хеликоптер падна в морето край Западна Норвегия, съобщи норвежката полиция, цитирана от Ройтерс. Авиоинцидентът е довел до временно спиране на транспорта до и от дълбоководните нефтени и газови платформи в Северно море.
Хеликоптерът, модел Сикорски С-92, на „Бристоу Норуей“ е изпълнявал вчера тренировъчна мисия за търсене и спасяване, когато се е случил инцидентът, съобщиха властите.
Шестимата членове на екипажа са били извадени от водата от спасителите, но по-късно един от тях е починал в болница, се казва в изявление на полицията.
 Един от оцелелите и днес остава в критично състояние, а друг е тежко ранен, докато останалите трима пострадали са с леки наранявания. Всички са в болница, става ясно от информация, публикувана в социалната мрежа „Екс“.
Причината за инцидента все още не е установена.
"Изпратихме инспектори по катастрофите в Ставангер и Берген, за да разследват инцидента", каза пред Ройтерс ръководителят на Норвежката служба за разследване на безопасността Уилиам Бертеусен.
Двата града са най-натоварените центрове за норвежката нефтена и газова промишленост, която произвежда около 4 милиона барела петролен еквивалент на ден.
„Бристоу Груп“ съобщи в изявление, че сътрудничи изцяло на властите в разследването на инцидента и е в процес на събиране на свързана с него информация.
Компанията „Сикорски“, собственост на „Локхийд Мартин“, която е произвела хеликоптера, каза вчера, че безопасността е нейният най-важен приоритет и е готова да окаже подкрепа в разследването.
Норвежкият енергиен оператор „Екинор“ съобщи, че хеликоптерът за търсене и спасяване обикновено е обслужвал платформите на нефтените и газовите полета в Северно море на компанията „Озенберг“.
"Имаме доверие и в хеликоптера, и в пилотите", каза пред Норвежката радиотелевизионна компания НРК изпълнителният директор на „Екинор“ Андрес Опедал.
„Екинор“ остави спрени и днес всички редовни хеликоптерни полети до своите петролни и газови платформи в Северно море, докато не бъде изяснен вчерашният инцидент.
"Целта на компанията е да върне хеликоптерите бързо към нормален режим на работа и сега правим необходимата подготовка, за да осигурим безопасността“, каза компанията в изявление.
 
29.02.2024, 14:24 часа
171 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha