Турската икономика е нараснала с 4,5% през 2023 г.

Турската икономика е нараснала с 4,5% през 2023 г. Брутният вътрешен продукт (БВП) на Турция е нараснал с 4,5 процента на годишна база спрямо 5,5 на сто през 2022 година, сочат публикуваните днес данни на Турския статистически институт, цитирани от  държавната телевизия ТРТ Хабер. 
Темпът на растеж на БВП на страната е бил 4 процента през последното тримесечие на 2023 г. спрямо последното тримесечие на предходната година, когато е бил 3,3 на сто. 
Според проучване на Анадолската агенция прогнозите бяха, че икономиката на страната ще нарасне с 3,97 на сто през последното тримесечие и 4,4 на сто през цялата година.
Общият БВП възлиза на 1,12 трилиона щатски долара, изчислен на база на текущия валутен курс в страната. 
БВП на глава от населението се изчислява на 13 110  турски лири (около 307 хил. щатски долара), сочат данните на Тюркстат.
Крайните потребителски разходи на домакинствата са нараснали с 12,8 на сто на годишна база през 2023 г, а делът им в общия БВП на страната е 59,1 процента. 
Износът на стоки и услуги е намалял с 2,7 на сто през 2023 г., докато вносът се е увеличил с 11,7 на сто в сравнение с 2022 г. 
С тези данни Турция бележи най-висок икономически растеж спрямо страните от Европейския съюз (ЕС) през 2023 г., посочва още ТРТ.  
Министърът на финансите Мехмет Шимшек коментира след публикуването на данните, че средносрочната икономическа програма на страната, която започна да се прилага през третото тримесечие на м.г. е дала добри резултати, като те са видими и през последното тримесечие на годината. 
„Близо една трета от икономическия растеж през 2023 г. идва от инвестиции в машини и оборудване, които увеличават производствения капацитет на страната“, заяви Шимшек, цитиран от ТРТ. 
„Политиките, които прилагаме, ще продължат да оказват благоприятно влияние върху турската икономика и в един момент ще доведат до дезинфлация. В допълнение към работата ни за осигуряването на ценова стабилност, ще продължим с финансовите реформи, които ще бъдат фокусирани върху увеличаване на вътрешното производство“, заключи министър Шимшек, цитиран от ТРТ. 
29.02.2024, 15:45 часа
166 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha