Държавата си връща "Капитан Андреево", пусна своя лаборатория

Държавата си връща "Капитан Андреево", пусна своя лаборатория Държавата направи решителна крачка, с която си връща лабораторния контрол на "Капитан Андреево". След като правителството на Кирил Петков преди 2 години отне от частната фирма “Евролаб” тоталния контрол на границата, сега в мандата на кабинета “Денков-Габриел” бе разкрита и държавна лаборатория на самия пункта. Тя съкращава престоя за проверка от над 2 дни до 6 часа.
В същото време в парламента предстои да се гласува закон, който посочва, че на държавните граници могат да функционират само държавни лаборатории
"Правим решителна стъпка за връщането на контрола на нашите граници в ръцете на държавата", обяви в четвъртък премиерът акад. Николай Денков при откриването на Държавната лаборатория за изследване на пестициди на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Капитан Андреево".
Оказа се, че държавата лаборатория ще намали времето за проверка на камионите с плодове и зеленчуци от дни на часове.
"Откриваме една лаборатория, която се очаква от всички превозвачи и към която има широк обществен интерес", заяви министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, допълвайки, че камионите, които чакат 2-2.5 дни на границата, вече ще трябва да изчакат само необходимото технологично време за излизане на пробата - 5-6 часа.
Той посочи още, че лабораторията има капацитет да обслужва трафика, който не е постоянно число, и възможност да увеличи капацитета си при необходимост.
Инвестицията за лабораторията е за 2 млн. лв., а средствата са осигурени от държавния бюджет.
Премиерът благодари на партиите, които подкрепят правителството в парламента, защото благодарение на тяхната подкрепа "можем да открием днес тази лаборатория и в обозримо бъдеще да върнем контрола и върху товаро-разтоварните дейности, които също са рискови", предаде БТА.
Правителството работи и за увеличаване капацитета на лабораторията още два пъти, да разширят значително капацитета на пункта, за да съкратят времето само до необходимите технологични процедури, които да осигурят качеството на продуктите.
"Работим по това да осигурим рентгенови машини, с които да можем да проверяваме всички камиони максимално бързо. Да сме сигурни, че през тях не влизат рискови стоки и в тях не се крият мигранти", обясни акад. Денков.
Той допълни, че са поканили представители от други митнически служби, които да обменят опит и да се убедят, че "правим всичко възможно, за да подсигурим границата по най-добрите европейски и световни стандарти".
"Ползите от това са много. На първо място осигуряване на плодове и зеленчуци за нашите деца, за нашите граждани, които са безопасни и няма да навредят на тяхното здраве", посочи премиерът.
Като втора полза той посочи премахване на възможността за нелоялна конкуренция от производители от трети държави, които могат да използват хербициди и пестициди, забранени в ЕС.
Третата полза, според Денков, е премахването на възможността чрез липса или занижен контрол в България да влизат забранени стоки.
"Надявам се, че този устрем, който имаме - да върнем държавата там, където тя трябва да се грижи за гражданите, няма да прекъсне в следващите дни, седмици и месеци", заключи премиерът.
За връщането на контрола на всички граници се залага на промени в Закона за управление на агрохранителната верига. С тях се забранява незабавно дейността на частни лаборатории на външните граници на страната. Целта е само държавата да извършва тестовете на храните.
Наскоро, съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков обяви, че в тези поправки, ПП-ДБ ще направят предложение при гледането на законопроекта на второ четене, в срок до 1 година да се създаде организация товаро-разтоварващата дейност също да се извършва от държавата.
Текстът, който връща лабораторния контрол на държавата, гласи:
"Изпитания на проби на категории животни и стоки..за целите на официалния контрол на територията на граничните контролно-пропускателни пунктове, се осъществява единствено в лаборатории на Българската агенция за безопасност на храните".
Там се и добавя, че дейностите по този контрол не могат да бъдат превъзлагани.
Преди 20 май 2022 г. монополът върху този печеливш бизнес беше предоставен с 10-годишен договор за наем, първо на частната фирма "Интерпред Еврологистик", представлявана от Размиг Керопе Чакърян, известен като "Ами". Договорът изтече в края на миналата година.
През 2023 година въпросната фирма бе заменена от споменатата - "Евролаб 2011". Неин собственик е Васил Димитров, но проверка на сайта BIRD откри връзки с издирвания от Интерпол в миналото за участие в организирана престъпност Христофорос Аманатидис-Таки и партия ГЕРБ.
01.03.2024, 10:27 часа
172 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha