Цените на какаото растат стремглаво заради климатичните промени

Цените на какаото растат стремглаво заради климатичните промени Цените на какаото на световните пазари достигнаха рекордни равнища заради щетите, нанесени на насажденията в големите страни производителки в Западна Африка. Реколтите в края на 2023 година са били на много ниско равнище и не се очаква подобрение през идните месеци. В средата на февруари на пазара в Ню Йорк какаото е струвало 5888 долара за тон, което е с 40 на сто повече, отколкото в началото на 2023 година. В Лондон цената дори се е удвоила, достигайки 4757 британски лири за тон.
Страните, в които щетите върху насажденията сa значителни, са Кот д'Ивоар и Гана, които заедно доставят 70 на сто от какаовите зърна в света, пише италианското издание "Интернационале". Неблагоприятните климатични условия, засегнали какаовата реколта, се дължат на Ел Ниньо, климатичен феномен, който затопля морската повърхност в тропическия пояс на Тихия и Атлантическия океан, предизвиквайки нередовни валежи, редуващи се с топло и сухо време.
Местните производители са се сблъскали и със серия от болести по растенията, причинени от прекомерна влажност. Някои големи производители на шоколад като американската компания "Хърши" (Hershey) предупредиха, че поскъпването на суровините ще намали печалбите, предвид че ситуацията няма да се промени през останалата част от годината. Още през последното тримесечие на 2023 година компанията е регистрирала спад на печалбата с 6 на сто, като потребителите са намалили търсенето след скока на инфлацията.
Повишаването на цените на толкова търсена суровина и перспективата тенденцията да продължи и през 2024 година накараха много финансови оператори да прибегнат към спекулативни операции, задълбочавайки проблема. От края на 2022 година някои хедж фондове са инвестирали 8,7 милиарда долара на пазарите в Ню Йорк и Лондон, за да си гарантират фючърсни договори, изтичащи през март, пише в. "Файненшъл таймс". Това са споразумения, въз основата на които едната страна приема да купи стока на определена цена, но с бъдещ краен срок с презумпцията, че евентуално покачване на цената, ще й позволи да прибере печалба.
"В този момент хедж фондовете имат безпрецедентна експозиция към какаото. Те не са причината за повишаване на цените, но на пазар, който се характеризира с ниско ниво на ликвидност, могат да задълбочат някои тенденции до екстремни нива". Това твърди Мартин Борн, който е отговарял до 2022 година за операциите с какао и шоколад в "Каргил" (Cargill), американския колос в търговията със селскостопански суровини.
03.03.2024, 13:04 часа
168 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha