Берковица отбеляза Трети март с празнична програма и факелно шествие /снимки/

Берковица отбеляза Трети март с празнична програма и факелно шествие /снимки/ В знак на почит към хилядите радетели за свобода и правда, дали живота си за народното благо, на святата дата 3 март 2024 година, от 10.00 часа, на площад „Йордан Радичков“, град Берковица се състoя тържествено честване на Националния празник на Република България, научи BulNews.
Ритуалът, посветен на 146 години от подписването на Сан-Стефанския мирен договор, бе уважен от Иван Кирилов – председател на ОбС – Берковица, Радослав Найденов – кмет на Община Берковица, общинското ръководство, ръководители на институции, общински съветници, учители, ученици и общественици.
Церемонията започна с издигане на националния флаг на пл. „Йордан Радичков“ и празнична програма, подготвена от възпитаници на Първо основно училище "Никола Йонков Вапцаров", Трето основно училище "Иван Вазов" и деца от ДГ "Пролетна дъга"
Кметът на Берковица поздрави жителите и гостите по случая:
"На 3 март, България отбелязва своя Национален празник. На този ден преди 146 години се сбъдва вековният копнеж на българския народ за свобода.
3-ти март е ден на добър спомен, ден на преклонение!
Денят на Освобождението – е една от бележитите дати в българската история, едно от най-дръзките и най-значими събития в развитието на българската държава.
Нека гордо развеем българското знаме.
Изпълнени с дух на родолюбие и признателност да сведем глави пред паметта на хората, които вградиха себе си в темелите на свободна, независима, Майка България!
Честит празник !"
Младежки духов оркестър – Берковица, с ръководители Иван Павлов и Мирослав Тошев откриха празничната програма и създадоха тържествено настроение с изпълненията си.
Александра Митева, ученичка от втори клас на Първо ОУ "Никола Йонков Вапцаров" изпълни прочувствено стихотворението „Възпоминание от Батак“, с което накара присъстващите да затаят дъх и да ръкопляскат дълго след края му.
Децата от ДГ „Пролетна дъга“ изпълниха стихове и песен „Молитва за България“.
Програмата продължи с атрактивно участие на мажоретен състав към Трето ОУ "Иван Вазов" с ръководител Пламена Илиева.
Възпитаниците от Първо ОУ "Никола Йонков Вапцаров" с ръководител г-жа Ива Василева изпълниха рецитал по народни песни и стихове на български автори – изплакващи болката от петвековното робство, възпяващо героизма на хайдутите и борческата устременост на априлци и героите на Шипка.
В знак на признателност бяха поднесени цветя пред паметника на героите от Руско-Турската война.
Към 18.30 часа на ски писта „Ком“ по традиция бе извършено факелно шествие. Факлите са осигурени от Община Берковица. Финалът бе запазен за празничната заря, която озари небето над Берковския балкан.
04.03.2024, 09:15 часа
294 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha