Украйна постави рекорд за свалени руски самолети през февруари

Украйна постави рекорд за свалени руски самолети през февруари "Само тази седмица успяхме да свалим 7 руски военни самолета, които хвърлят бомби и убиват. От началото на февруари Русия е загубила 15 военни самолета. Това е правилна динамика на загубите", заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски в традиционното си вечерно видео обръщение снощи.
Русия не потвърждава тези цифри. Но за много от случаите има видео и фото потвърждение. Z-каналите често твърдят, че руските самолети са свалени от приятелски огън от руската ПВО.
Сред свалените от началото на годината самолети има впечатляващи попадения - два изключително ценни самолети за далечно радиолокаторно откриване А-50, както и летящият команден пункт Ил-22. Веднага след това Русия прекрати използването на А-50 край фронта. Според британското министерство на отбраната тя няма да поднови използването, докато разследването не покаже защо властите не са успели да предотвратят загубите. Това значително ще влоши осведомеността на руските самолети на бойното поле. Русия може да се опита да преоборудва други самолети или да върне в строй вече бракувани А-50, смятат британците. Цената на един А-50 е от 330 до 500 млн. долара.
През февруари количеството на свалените руски самолети стремително нарасна - от 17 до 29 февруари са свалени 13 самолета, твърди командването на ВСУ.
На 17 февруари са свалени два изтребителя Су-34 и един Су-35. На следващия ден падна още един Су-34.
На 19 февруари бе свален още един Су-34 и изтребител Су-35С, а на 21 февруари — отново Су-34.
Вечерта на 23 февруари стана ясно, че в Краснодарския край е ударен още един самолет А-50. Украинските власти заявиха, че това е било съвместна операция на ВВС и военното разузнаване.
Още два Су-34 бяха свалени на 27 февруари, а на 29 февруари в източна Украйна бяха унищожени три такива самолета.
Повечето от свалените самолети са Су-34 - това е самолет четвърто поколение, предназначен за нанасяне на удари по наземни и въздушни цели на противника. Той е въоръжен с авиобомби, включително т.нар. коректируеми бомби КАБ-1500 и КАБ-500.
По данни на Defense Express, в началото на 2022 г. Русия е разполагала с около 100 Су-34 и 9 самолета А-50. Досега, по данни на генералния щаб на ВСУ, тя е загубила общо 345 военни самолета /тук влизат и други модели самолети като Су-35, Ил-76 и т.н./. По традиция Русия не признава загубата на свои самолети, дори да има снимки и видео.
Заявленията на Киев за стремителното увеличение на свалените самолети идват на фона на съществените забавяния на доставките на западни боеприпаси, в това число и на ракети за комплекси за противовъздушна отбрана. Според военните аналитици Украйна може да сваля руски самолети с ракети "земя-въздух" на ЗРК Patriot. Forbes пише, че Украйна използва и норвежките зенитно-ракетни комплекси NASAMS. Източник на украинската редакция на BBC в украинското разузнаване разкрива, че А-50 е свален с модифицирани съветски ЗРК С-200.
Джъстин Бронк от Кралския институт за отбранителни изследвания (RUSI) коментира пред BBC, че по-голямото число свалени самолети показва, че Украйна е започнала по-често да рискува с пусковите установки Patriot, като ги разполага близо до фронта. Причината може да е и фактът, че руските самолети започнаха по-често да се появяват до линията на фронта. Благодарение на безпрепятствената работа на Су-34 над Авдеевка руската армия успя да унищожи изцяло града и особено местния завод за кокс, който беше мощен укрепен пункт на ВСУ. Сега авиацията действа активно над Часов Яр и Курахов. Управляемите бомби КАБ в момента са една от основните опасности за ВСУ на фронта и за гражданите, които все още са в населените места до фронтовата линия.
Говорителят на ВВС-Украйна Юрий Игнат в интервю за "Украинская правда" не потвърди, но и не отрече, че за унищожаването на самолетите се използват системите Patriot и NASAMS. "Имаме с какво да достигнем руските самолети на големи разстояния", каза той и подчерта, че западните системи за ПВО ЗРК Patriot и NASAMS се използват главно за защита на големите градове и стратегически обекти в страната, затова не се намират на едно място, а постоянно се местят. Според Игнат рекордното число свалени руски самолети е принудило противника да намали използването на авиация по фронтовата линия и да намали интензивността на авиационните бомби.
04.03.2024, 11:30 часа
220 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha