6 здравословни алтернативи на любими, но вредни храни

6 здравословни алтернативи на любими, но вредни храни Колкото и да се опитваме да избягаме от тежкото определение „вредни храни“, някои са именно такива. Въпреки интересните си вкусове, пакетираните храни не носят почти никакви полезни вещества на тялото ни и по-скоро ни вредят. Ако обичате да похапвате такива, в следващите редове ще ви споделим няколко идеи как да ги замените с нещо по-полезно.
А ето и няколко алтернативи:

Печени зеленчуци вместо пържени картофи 
Откажете се от пържените картофи и изберете печените зеленчуци. Те могат да имат същата хрупкава, но мека текстура, но са много по-здравословни! Печенето на зеленчуци във фурната е лесно, а по този начин можете да получите разнообразие от хранителни вещества, които се съдържат в печените моркови, пащърнак, сладки картофи и др.
Вместо да пържите обикновени картофи, нарежете най-различни зеленчуци и добавете марината по желание, като можете да си приготвите и домашен пикантен дип. Смесете майонеза, пресен чесън, дижонска горчица, лимонова кора и лимонов сок. Можете да ги хапвате както като гарнитура, така и като добавка към ориз, картофи, нахут и др. 

Близалки от кисело мляко вместо сладолед 
Ако се стремите да избягвате традиционен сладолед, можете да опитате близалки от плодово замразено кисело мляко или бананови попсове, покрити с черен шоколад. Ако пък предпочитате някакъв крем, смесете нарязани плодове в любимото си кисело мляко и го поставете във фризера за няколко часа. Ако пък жадувате за малко шоколад, потопете банани в разтопен 80% черен шоколад (или направете свой собствен шоколад) и ги поставете във фризера. 

Ядки, потопени в шоколад вместо бонбони 
Вместо да ядете бонбони, хапнете ядки или плодове, потопени в шоколад. Така можете да получите вкусовете и консистенцията, които наистина ви харесват, като същевременно премахвате всички вредни съставки, които се съдържат в традиционните бонбони в хранителните вериги.
Ако харесвате хрупкавостта, потопете любимите си ядки (винаги можете да потопите наполовина, за да намалите калориите) и ги оставете да се втвърдят във фризера. Ако обичате дъвчащи бонбони, използвайте стафиди или други сушени плодове. Ако нямате търпение фризерът да ги замрази, просто потопете пресни плодове в топлия шоколад. 

Плодова газирана вода вместо безалкохолна напитка 
Независимо дали пиете обикновени или диетични газирани напитки и двата вида могат да съдържат химикали и оцветители, които не са полезни за тялото. За да получите освежаващото удоволствие от газирана напитка, леко намачкайте и разбъркайте пресни плодове в газирана вода, изстискайте плодов сок за естествено сладка напитка или пък добавете биосироп от плодове по избор. 

Заменете зърнените храни с овесени ядки  
Ако сте любител на сладки зърнени храни, помислете дали да ги замените със здравословни овесени ядки.
Ако обикновените овесени ядки ви се струват твърде „скучни“, подправете ги с щипка канела, малко естествен мед, неподсладено бадемово масло и плодове с по-ниско съдържание на захар (като боровинки например). 

Черен шоколад вместо традиционен шоколад 
Колкото повече шоколадът се обработва, толкова повече той губи качествата, които го правят здравословен. Много от предимствата на шоколада идват от флаваноли (фитонутриенти, намиращи се в какаото), които имат антиоксидантни ефекти – и много горчив вкус. Но тъй като той е ферментирал, алкализиран и изпечен, за да помогне за неутрализиране на този вкус, тези флаваноли започват да изчезват.
Тъй като тъмният шоколад съдържа минимум 35% какао, той запазва повече от ползите си за здравето от млечния шоколад, който съдържа едва под 10% какао.
13.03.2024, 11:36 часа
274 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha