Вижте кои са най-неподходящите храни за вечеря

Вижте кои са най-неподходящите храни за вечеря

Вечерята трябва да бъде едно от най-леките хранения за деня. Освен че не е добре да вечеряме късно е важно и какви храни подбираме за последното си хранене, защото от това зависи не само фигурата ни, но и здравословното ни състояние. 
Кои са най-неподходящите храни за вечеря?

Тестени храни 
Изкушавате ли се да хапнете парче пица или паста за вечеря? Може би любимата ви баница ви призовава от тавата и ви подканва да си хапнете от нея преди лягане? Не правете този избор, защото е грешен. Тестените храни, особено тези от бяло брашно, са изключително вредни късно вечер. 
Те са богати предимно на прости и рафинирани въглехидрати, които ще се натрупват върху талията и бедрата ви под формата на мазнини. Освен това ще повишат нивата на кръвната ви захар преди лягане, когато няма да имате време да изразходвате консумираните въглехидрати. Това повишава риска от наднормено тегло и диабет. 

Пържени храни 
Пържените храни са изключително вкусни и апетитни. Затова е трудно да им устоите, особено в края на дълъг и тежък работен ден. Да похапнете нещо вкусно и пържено с приятели или със семейството е любим завършек на деня, но е и безкрайно вреден. 
Вечерята с пържени храни натоварва храносмилателната система с излишни мазнини и въглехидрати, особено ако в панировката има въглехидрати и брашно. Ако пърженото е редовно присъстващо в менюто ви за вечеря, това е лоша новина за талията и здравето ви. 

Люто 
Лютите храни не са добър избор за вечеря, защото могат да раздразнят стомаха и да предизвикат киселини. Ако получите киселинен рефлукс късно вечерта, той може да попречи на съня ви. А хроничното страдание от киселини и раздразнен стомах заради консумация на люти храни на вечеря в дългосрочен план може да се окаже проблем не само за съня, но и за храносмилателния ви тракт. 

Алкохол 
Алкохолът се консумира предимно вечер, но от здравословна гледна точка това е погрешно. Ако вечерята ви редовно е придружена от алкохол, макар и в малки количества, това има негативен ефект върху черния дроб, бъбреците, холестерола, съня, храносмилането, нервната и сърдечносъдовата система. На практика алкохолът е непрепоръчителен вечер, защото целият организъм се натоварва с обработката му. 

Мазно месо 
Тежките меса в големи количества са много трудносмилаеми за организма заради богатото наличие на протеини и мазнини. Не е добре да ги консумирате на вечеря, а по-скоро в по-ранните часове на деня, за да има време организмът ви да ги усвои и разгради качествено, без да се товари. 

17.04.2024, 12:27 часа
634 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha