ISW: В Украйна Путин тренира за нападението си срещу НАТО

ISW: В Украйна Путин тренира за нападението си срещу НАТО Руските сили показаха способност да се адаптират към бойните действия в Украйна и вероятно ще се стремят да използват поуките от войната в Украйна в продължаващите усилия за подготовка на руската армия за потенциална дългосрочна конфронтация с НАТО.
Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).
На 14 март Foreign Policy съобщи, че генералният директор на Службата за външно разузнаване на Естония (EFIS) Каупо Розин е заявил пред журналисти, че руските военни сили "се превръщат в учеща се организация" след последните две години на война в Украйна и в момента решават проблемите си на бойното поле в рамките на месеци.
Розин заяви, че естонското разузнаване оценява, че руските сили до голяма степен са решили проблемите на бойното поле с големи количества жива сила и материални средства и че реформите, разчитащи на масовост, вероятно ще доведат до нискотехнологична руска армия в съветски стил със значителна огнева мощ и артилерия.
В момента Русия се опитва да се преструктурира и разшири в очакване на евентуална война с НАТО през следващите 10 години, а други западни разузнавателни агенции вече са правили подобни оценки.
Руските сили вероятно ще се опитат също така да гарантират, че руската армия разполага с широкомащабни адаптации от настоящата конвенционална война в Украйна към силите, които предвижда потенциално да водят конвенционална война срещу държави от НАТО, които нямат подобен скорошен опит, от който да се възползват.
Руските сили са се справили с много тактически и оперативни предизвикателства в Украйна чрез способността си да разполагат с по-голямо количество материални средства и жива сила от украинските сили, което се вижда най-вече от разчитането на "месни атаки", изискващи много жива сила, за поддържане на относително висок темп на настъпателните операции.
През пролетта на 2024 г. руските сили вероятно ще продължат настъпателните усилия за дестабилизиране на украинските отбранителни линии, като същевременно ще се подготвят за прогнозираното ново настъпление през лятото на 2024 г.
Забележителните руски адаптации чрез масовизация обаче не са единствените адаптации, които руските сили са извършили в Украйна, тъй като руските военни демонстрират неравномерна склонност към оперативни, тактически и технологични иновации и обучение.
16.03.2024, 11:45 часа
183 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha