ВАС оряза обезщетението на малтретирано от МВР момиче

ВАС оряза обезщетението на малтретирано от МВР момиче Върховният административен съд преразгледа размера на обезщетението, което първата инстанция осъди МВР да плати на Цветелина Цветкова. Тя е момичето, малтретирано от полицаи по време на летните протести срещу кабинета на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев през 2020 г. Този казус ще се запомни и със скандалното отношение на юрисконсултката от МВР Деляна Иванова към Цветкова, както и с абсурдното решение на Административния съд в София, с което беше отменена забележката на юристката.
Делото на Цветкова срещу СДВР стигна до Върховния административен съд както по нейна жалба, така и по жалба на дирекцията на МВР. Момичето не беше доволно, защото първата инстанция му присъди само половината от обезщетението, за което настояваше, а МВР твърдеше, че нищо не дължи, защото не била доказана пряка връзка между действията на полицаите и вредите, настъпили за Цветкова.
Тримата върховни съдии - Марио Димитров, Светлана Борисова (докладчик) и Любка Петрова, се съгласяват с първата инстанция, че Цветкова е понесла вреди от действията на полицаите. Тримата обаче смятат, че присъденото ѝ обезщетение от 40 000 лв. е твърде голямо. Те обясняват, че според трайната съдебна практика справедливото обезщетяване на всички неимуществени вреди означава съдът да определи точен паричен еквивалент на болките и страданията, на трайните поражения върху физическата цялост и здраве на пострадалия лице във всеки отделен случай конкретно, а не по общи критерии.
По делото безспорно е доказано, пишат съдиите, че Цветкова е понесла неимуществени вреди - психологически и емоционални, както и физически болки и страдания.
За физическите ѝ страдания се цитира медицинско удостоверение за травмите. Съдът посочва, че нараняванията не са ѝ причинили трайни или сериозни физически последствия, а и тя не е търсила медицинска помощ за тях. Колкото до емоционални страдания, върховните съдии споделят извода на долната инстанция, че "безспорно преживяното вечерта и през нощта на 10.07.2020 г. от страна на Цветкова е недопустимо и ѝ е причинило негативни емоции, което се е отразило на психическото ѝ състояние - факт, доказан от заключението на съдебно-психиатричната експертиза".
Магистратите обаче обръщат внимание, че момичето не е потърсило специализирана помощ във връзка с негативните емоции. Не било установено и да е вземала някакви медикаменти, за да овладее състоянието си на страх и проблеми със съня.
С тези мотиви съдът намалява обезщетението на Цветкова от 40 000 лв. на 15 000 лв. "Размерът на обезщетението не следва да е източник на обогатяване, както и че следва да е съобразен с икономическия растеж и стандарта на живот", пишат тримата върховни съдии.
"Дори и този размер на обезщетението надхвърля определения от съда размер в други подобни случаи, но следва да се има предвид, че пострадалата е жена и посегателствата срещу нея са значително по-укорими от морална гледна точка", великодушни са съдиите.
Тяхното решение е окончателно.
16.03.2024, 15:16 часа
336 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha