Франция: Русия не зачете условията за провеждане на свободни избори

Франция: Русия не зачете условията за провеждане на свободни избори Франция заяви, че "условията за свободни, плуралистични и демократични избори" не са били изпълнени "за пореден път" в Русия, след преизбирането на президента Владимир Путин на 17 март, предаде АФП.
На власт от близо четвърт век, руският президент беше преизбран за още шест години в Кремъл, според резултатите от неоспорваните президентски избори.
Изборният процес в Русия се проведе "на фона на засилени репресии срещу гражданското общество и всички форми на опозиция на режима, все по-големи ограничения върху свободата на изразяване и забрана на независимите медии", подчерта френското външно министерство.
То припомни смъртта на политическия опонент Алексей Навални "няколко седмици преди тези избори, особено след затягането на условията на задържането му от руските власти".
Париж също така съжали, че изборите са се провели "без никакво безпристрастно международно наблюдение".
Във връзка с това Quai d'Orsay приветства "смелостта на многобройните руски граждани, които мирно демонстрираха несъгласието си с това посегателство срещу основните им политически права".
Франция също така осъди организирането от страна на Москва на "така наречените "избори" в украинските територии, временно окупирани от Русия" в Крим, град Севастопол и части от областите Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон.
Тя вижда в това поредно нарушение на международното право и на Устава на ООН.
Франция не признава и никога няма да признае провеждането и резултатите от тези така наречени "избори" и отново потвърждава своята привързаност към суверенитета, независимостта, единството и териториалната цялост на Украйна.
Накрая Париж осъди инсталирането от страна на Русия на избирателни секции в сепаратистките региони Абхазия и Южна Осетия, както и в Приднестровския регион на Република Молдова, "без съгласието на грузинските и молдовските власти".
Ръководителят на руската избирателна комисия приветства "рекордния" резултат на Владимир Путин, преизбран с 87,29% от гласовете след преброяване на 99,75% от бюлетините.
18.03.2024, 12:54 часа
143 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha