Лекари предупреждават да внимаваме с опасна нова диета

Лекари предупреждават да внимаваме с опасна нова диета Нова опасна диета притесни медицинските специалисти, пише Би Би Си. Според публикации в социалните мрежи става все по-модерно за спазване на хранителен режим да се използват глюкомери за диабетици.
Лекари предупреждават, че апаратите за измерване на кръвната захар са ненужни за хората без диабет и в крайни случаи могат да доведат до хранителни разстройства. Една от водещите компании, които продават апаратите, предлага и скъпа програма за спазване на хранителен режим. Тя включва постоянно записване на приема на храна през деня и непрекъснато използване на глюкомер в продължение на две седмици.
Целта е да се измерва кръвната захар след хранене. В отделни тестове на компанията се следят и реакциите към мазнините след ядене, както и се изследват чревните бактерии в организма.
От компанията твърдят, че всички тези тестове са им помогнали да установят, че дори двама здрави човека могат да имат коренно различни реакции към една и съща храна - например кръвната захар на единия може да се повишава и понижава повече след консумация на въглехидрати, за разлика от тази на другия.
Идеята е по този начин да се саморегулират изборите на хранене през деня.
Медици се притесняват, че все още не е напълно ясно какво означават тези цифри - включително по-големите скокове и спадове на кръвната захар за определен период от време.
Д-р Никола Гес, диетолог и изследовател на диабета в Оксфордския университет, казва пред Би Би Си, че повечето доказателства, свързващи високата и силно варираща кръвна захар със здравословни проблеми, се основават на нивата на глюкозата, наблюдавани само при хора с диабет или преддиабетно състояние.
Тя обяснява, че високата кръвна захар е симптом, а не пряка причина за диабета.
Диабетът тип 1 се проявява, когато панкреасът спира да произвежда инсулин, поради което са необходими редовни инжекции. Диабет тип 2 е по-често срещан и се появява, когато клетките в тялото станат резистентни към инсулина и нивата на кръвната глюкоза трябва да се поддържат в нормални граници. Обикновено той може да бъде контролиран чрез диета, физически упражнения и внимателно наблюдение.
От компанията производител на глюкомерите се позовават на данни от техни собствени проучвания, според които по-високите нива на кръвна захар и големите спадове и увеличения в рамките на деня, могат да бъдат обвързани с лоши резултати при диетите, макар и човека да няма диабет. Повечето данни обаче все още са за пациенти с диабет.
В доклада се казва, че се изследват чревните бактерии и започват да се откриват връзки между тях, диетата и здравето, макар и главният учен на компанията да признава, че все още не разполагат с достатъчно доказателства.
От компанията заявяват: "Ние прилагаме научно строг подход, който няма равен на останалите в бранша по отношение на клиничните изпитания, изследванията и отдадения екип от учени и специалисти по хранене, които се стремят да подобрят здравето чрез полезни и основани на доказателства съвети".
Въпреки това д-р Гес е обезпокоена, че вижда пациенти, които използват апаратите на компанията, да изключват храни, които според нея са полезни за здравето им, защото изглежда, че повишават кръвната им захар.
Това само по себе си може да доведе до здравословни проблеми и не се препоръчва от компанията.
Тя допълва, че хората, които избягват въглехидратите, ще получат временно увеличена глюкозна реакция при следващото им ядене - което според нея е "напълно нормално", но може да ги накара да мислят, че имат непоноисмост към въглехидрати. 
Това от своя страна може да доведе до тежки хранителни разстройства. Една от благотворителните организации за борба с хранителните разстройства казва, че "хората с подобни заболявания често се фиксират само върху числата като част от заболяването им, така че никога не бихме препоръчали на засегнатите да използват глюкомери".
18.03.2024, 14:06 часа
378 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha