Касираха изборите за общински съветници в Борован

Касираха изборите за общински съветници в Борован Върховният административен съд (ВАС) касира изборите за общински съветници в Борован и обяви вота на избирателите за недействителен. Това ще доведе до свикването на нови избори за членове на Общинския съвет. Решението на висшите магистрати е окончателно и не подлежи на обжалване.
ВАС отмени решение от 21 ноември 2023 г. на Врачанския административен съд, с което вотът през миналата есен беше признат за валиден от Общинската избирателна комисия. 
Жалбата срещу вота във врачанското село беше подадена от страна на местната коалиция СДС и се основаваше на куп нарушения в секцията в село Малорад. А те станаха известни дни след местните избори, когато цяла България научи как в малките населени места може да се фалшифицира вота на избирателите.

По изборите в Малорад: Вижте как членове на СИК дописват преференции в бюлетините /видео/

Припомняме, че аферата, станала известна като "Чичо Данчо, ти кой номер си?", доведе и до арести на членове на СИК.
Попълването на преференции от членове на Секционната избирателна комисия в подадени бюлетини, в които не са вписани такива, или евентуално дописването на преференции при вече налични, което би направило бюлетините недействителни, представлява съществено нарушение на изборния процес, се казва в съобщението от съда. И още - че обективната липса на данни за броя на преправените бюлетини и за кои партии и кандидати за общински съветници се отнасят, означава, че драстично са нарушени избирателните права на неустановен брой гласоподаватели.
Решението на Върховния административен съд е окончателно.
22.03.2024, 09:18 часа
412 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha