Денков: Разумното решение е отново да седнем на масата на преговори

Денков: Разумното решение е отново да седнем на масата на преговори

Разумното решение е отново да седнем на масата на преговори. Да тръгнем от изходната позиция, която беше договорена преди 9 месеца и да видим как можем да стигнем до съгласие. Няма друго разумно решение. Това заяви премиерът в оставка Николай Денков пред български журналисти в Брюксел.
Той добави, че е чул, че има идея да се вкара за гласуване в парламента само кандидатурата на Мария Габриел като министър-председател. „Това би било груба грешка, защото отново ще изнасили Конституцията. Съгласно нея министър-председателят и МС се гласуват в един акт. Няма избран премиер, когато няма избран МС. Ако това бъде направено, означава, че само се симулира някаква дейност, която ще обърка повече хората. Надявам се ГЕРБ да се откаже от тази авантюра и отново да се върнем на масата на преговори", заяви премиерът в оставка.
Тойв добави, че Кирил Петков се е опитал да осъществи контакт с Бойко Борисов, но лидерът на ГЕРБ се "скрил". "Готов съм на всякакви разумни компромиси, които ще доведат до работещо правителство. Не е въпрос на едно - две имена, а как ще работи кабинетът", уточни той.
"Мария Габриел направи голяма политическа грешка. Това е грешка, от която всички трябва да търсим начин да излезем. Така не се прави. Трябва да видим дали може да се поправи счупеното. Дали тя би могла да бъде премиер, или да се търси друг премиер от ГЕРБ - не знам, това трябва да се обсъди в хода на преговорите. За нас е важно да се създаде правителство, което да бъде подкрепено и от двете политически сили с мандат, който да е национален. Ако може да бъде първият - чудесно, ако не - ще се опитаме да използваме и втория”, каза той.

22.03.2024, 10:09 часа
206 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha