20 часа след атентата: Путин направи обръщение

20 часа след атентата: Путин направи обръщение 20 часа след снощния атентат в концертната зала "Крокус хол" в московското предградие Красногорск Владимир Путин направи обръщение към нацията. ч
Той заяви, че и четиримата извършители на терористичната акция са открити и задържани. Путин сравни заподозрените с "нацистите, които извършваха наказателни екзекуции". Руският президент специално наблегна на т.нар. украинска връзка в атентата, която се прокарва в пропагадните канали от сутринта. Твърдението, че за атентаторите е имало подготвен "коридор" през руско-украинската граница, за да минат в Украйна, "където имали контакти". 
Путин не съобщи националността на арестуваните. От сутринта се твърди, че те са таджикистанци. От публикувани видеа на разпитите на двама от тях става ясно, че не са етнически руснаци, нито украинци. Имената им са мюсюлмански. 
Руският президент отбеляза, че са загинали напълно невинни граждани, благодари на спасителните екипи, заръча на нацията да остане единна и обяви 24 март за Ден на национален траур. 
До този момент са установени 143-ма загинали, съобщи РИА "Новости".  "Причината за смъртта са огнестрелни рани или отравяне с вещества от горенето", обяви по-рано през деня руският Следствен комитет. В болниците в Москва има 121 пострадали, от които 4 са деца. 44 от тях, включително 2 деца, са в тежко състояние. 
По-рано днес директорът на ФСБ Анатолий Бортников е докладвал в Кремъл, че са задържани 11 души, между които четирима терористи. Според руски Телеграм канали, цитирайки анонимни източници от ФСБ, арестуваните четирима терористи на руско-украинската граница, са целяли да влязат в Украйна. Оръжието на престъплението било предварително скрито в тайник. Говорителката на руското МВнР Мария Захарова нарече терористите "кървави отрепки", като подчерта, че са се канели да се скрият в Украйна.  От снощи насам съветникът на украинския президент Михайло Подоляк и шефът на украинското разузнаване окачествиха тази версия като "пълна измишльотина". 
Преди съобщението на ФСБ няколко Телеграм канала съобщиха за четиримата арестувани Те са граждани на Таджикистан - между 21- и 51-годишни. Твърди се, че са задържани в Брянска област.
Междувременно обаче МВР на Таджикистан съобщи, че трима от четиримата на  разпространените снимки нямат отношение към атентата. Двама от тях са открити в републиката, а третият живее с родителите си в Самара. 
САЩ разполагат с разузнавателна информация, потвърждаваща твърдението на терористичната организация "Ислямска държава", че тя е отговорна за нападението в концертна зала в Подмосковието, предаде Ройтерс, като се позова на американски представител. 
Според информацията на американските служби става дума за ИД "Хорасан вилает". Главната редакторка на прогагандната ТВ и сайт "Раша тудей" Маргарита Симонян заяви, че това не е истина.
Групировката е от 2015 г. Хорасан е историческа област, която включва Афганистан, части от Иран, Пакистан, Туркменистан, Узбекистан и Таджикистан. 
Без преувеличение, това е най-радикалната и жестока от всички джихадистки групи, действащи в Афганистан. ИД "Хорасан" стои зад нападения на училища за момичета, болници и родилни домове. 
За тази групировка са врагове всички, които попадат под понятието "неверници". Това е не само Западът, а и например мюсюлмани-шиити. "Хорасан" враждува и с талибаните. 
В пика на групировката, в нея са членували 3000 души. Колко са в момента не е ясно. През есента шефът на ФСБ Александър Бортников каза, че групировката има нарстващ потенциал, който ще ѝ позволи да прави терористични актове извън пределите на Афганистан. 
"В последните 2 години ИД "Хорасан" са съсредоточени в Русия. Те често са критикували Путин - казва пред "Ню Йорк Таймс" аналитикът Колин Кларк. - Обвиняват Кремъл в убийства на мюсюлмани, позовавайки се с намеса на Москва във вътрешните работи на Афганистан, Чечения и Сирия". 
Кметът на Москва Собянин съобщи, че на ранените ще бъдат изплатени помощи от 1 000 000 рубли, а на близките на загиналите 3 милиона рубли. 
Кремъл мълча 20 часа. Снощи в 1.30 ч. РИА "Новости" съобщи, че се чака изявление на Путин, но след минута опроверга информацията си, като каза, че е технически гаф. 
Повече от 2 часа след началото на стрелбата по "Крокус", в 22.42, Дмитрий Песков каза, че Путин е бил информиран за случващото се от първата минута.
В 03.43 ч. московско време Путин, чрез руския вицепремиер Татяна Голикова, пожела възстановяване на всички пострадали при терористичната атака на "Крокус" и изрази благодарност на лекарите.
По повод американското предупреждение от 7 март, че се очаква атентат в Москва, преди 3 дни Путин заяви, че тази информация е "шантаж и цели дестабилизация на страната".
23.03.2024, 15:34 часа
567 1
Коментари
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha