Тъжна вест! Почина генерал-майор Съби Събев

Тъжна вест! Почина генерал-майор Съби Събев Почина о. р. генерал-майор Съби Събев. Тъжната вест съобщиха от информационния център на Министерството на отбраната на фейсбук страницата си. 
"С голямо прискърбие съобщаваме, че е починал о. р. генерал-майор Съби Събев. Той е първият национален военен представител на България в главната квартира на НАТО в Брюксел" , пишат в съобщението си от военното министерство.
Ето пълния текст на поста от Министерството на отбраната:
 
"По повод кончината на о. р. генерал-майор Съби Събев със специални думи го изпрати военният министър в оставка Тодор Тагарев:
„Днес България губи един убеден евроатлантик и непримирим застъпник за демократичните ценности, за реформите в страната и за трансформацията на Въоръжените сили.
В навечерието на 20-тата годишнина от присъединяването ни към НАТО се разделяме с първия военен представител на България в Главната квартира на НАТО.
Той отстояваше твърдо и открито позициите си. Беше активен и допринасяше за разбирането на проблемите в сферата на сигурността и отбраната. Допринесе и със своите анализи за войната в Украйна и с категоричната си подкрепа за правото й да възстанови териториалната си цялост.
През военната си кариера ген. Събев работи за изграждането и укрепването на военните способности и структури на ВВС и за реформата на Българската армия, ръководи разработката на доктринални документи, стратегически прегледи, планове и анализи, включително за участие на военни контингенти в учения и операции на НАТО по опазване на мира. Ръководи провеждането на първия преглед на структурите на Българската армия и изработването на “Актуализиран план 2004” за нейното преструктуриране и развитие. Като военен представител изгради и интегрира националното военно представителство в дейността на Военния комитет на НАТО и подчинените му работни органи.
Каквото и да кажа за неговата кариера и принос ще е недостатъчно.
Искрени съболезнования на семейството, приятелите и съмишлениците!
Бог да го прости!”
24.03.2024, 13:23 часа
532 1
Коментари

Всички

24.03.2024, 16:46 часа
ще измрем . Това е . Ама преди този велик натовски генерал , България беше такава военна сила , че дума нямаше някой да ни закача . Мечтаната ЕС "демоно-крация" = всичко на скрап . И сега е модерно : за украинските ненормалници . Да живее западът
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha