Радев привика кандидати за премиер

Радев привика кандидати за премиер Президентът Румен Радев започна консултации с потенциалните кандидати за служебния премиерски пост. Това стана след като държавният глава връчи последния трети мандат за съставяне на правителство на ИТН, а сценаристите на Слави Трифонов върнаха веднага празната папка. 
Първи на ''Дондуков'' 2 отиде председателят на парламента Росен Желязков, той обаче излезе през страничен вход на президентството и не разговаря с журналисти. Преди това в НС герберският лидер Бойко Борисов заяви, че не желае за премиери да бъдат номинирани Желязков и шефът на сметната Сметната палата Димитър Главчев заради това, че са хора на ГЕРБ.
След Желязков държавният глава разговаря с управителя на БНБ Димитър Рдев, който коментира, че не е далновидно, нито е добра идея да се намесва централната банка в конюктурни политически процеси. Съгласно етичния кодекс на ЕЦБ е забранено на управителите и подуправителите на БНБ да заемат политически постове, обясни Димитър Радев, цитиран от БНТ.
На разговори при президента пристигна и председателят на Сметната палата Димитър Главчев, който също не спря за коментар пред медиите.
Утре се очаква срещите да продължат с подуправителите на БНБ - Андрей Гюров, Петър Чобанов и Радослав Миленков.
Държавният глава трябва да проведе разговори и с всички парламентарни групи.
А иначе по-рано днес за върчването на третия мандат в президентството отидоха зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов, Станислав Балабанов и Ивайло Вълчев, който задържа папката с мандата само няколко секунди, след което я върна обратно на президента. Вълчев заяви, че ''това управление е порочно и трябва да се отиде на избори''. "Някои определят изборите като хаос, като ненужни. Ние мислим, че изборите са най-висшата форма на демокрация'', заяви Вълчев.
На свой ред президентът Румен Радев обяви, че още днес започва срещи с всички потенциални кандидати за премиер. Съгласно промените в Конституцията, които бяха прокарани в края на миналата година от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС, служебен премиер се назначава измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.
По-рано тази седмица обаче зам.-омбудсманът Елена Чернева-Маркова депозира своята оставка, като заяви, че не одобрява всяка една длъжност, която допуска политически ангажимент. Омбудскамнът Диана Ковачева пък през януари беше избрана от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа за български съдия в Европейския съд по правата на човека. Ковачева ще е омбудсман до 17 април.
Още преди връчването на третия мандат ИТН декларираха, че ще върнат празна папка. ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС и БСП обявиха, че няма да подкрепят правителство с третия мандат, на когото и да бъде връчен. До тази ситуация се стигна, след като ГЕРБ и ПП-ДБ не можаха да се разберат за общо управление и върнаха първия и втория мандат за съставяне на кабинет неизпълнени.
Според ИТН отговорността за служебното правителство сега се пада на ''управляващата сглобка''. ''Изразихме нашето мнение, че отговорността за това служебно правителство, каквото и да е то и който и министър-председател да бъде избран по листа, който направиха, отговорността е на управляващата сглобка и най-вече на ПП-ДБ, които участваха в този процес'', каза зам.-шефът на ИТН Йорданов.
''Ние в зала им казахме какво ще се случи, предупреждавахме ги, тъй като ГЕРБ бяха сключили сделка с тях, оставиха ги да си играят на юристи. Капацитетът на юристите от ПП-ДБ е точно този'', коментира Иванов.
28.03.2024, 16:11 часа
297 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha