Румен Радев възложи на Димитър Главчев да състави служебно правителство

Румен Радев възложи на Димитър Главчев да състави служебно правителство
Президентът Румен Радев се среща с кандидата за служебен министър-председател Димитър Главчев. Радев ще възложи на председателя на Сметната палата да предложи състав на кабинет.
„Едва ли има смисъл да коментирам повече конституционните промени. Събитията бяха показателни и разкриха тяхната несъстоятелност. В това се убедиха и авторите“, каза президентът Румен Радев.
„Партиите, които не успяха да осигурят стабилно управление, успяха да ограничат максимално правомощията на президента, като ги поставят в тясна и невъзможно за изпълнение рамка“, добави той.
„Страната ни се оказа на прага на безпрецедентна конституционна криза. Без да се състави правителство няма как да се назначат избори. Аз ще направя всичко възможно, за да не допусна страната да изпадне в тази ситуация. Искам да благодаря на всички кандидати за служебни премиери, които се отзоваха. Разбирам и уважавам мотивите им за нежелание или невъзможност да заемат този пост. Съжалявам за трудната ситуация, в която са поставени. Искам да благодаря на Димитър Главчев, който единствен прие да се нагърби с тази отговорна задача и прояви чувство за дълг“, подчерта президентът.
Румен Радев уточни, че ще очаква предложенията за състав на Министерския съвет до събота.
„С вас знаем, че това е трудно решение и за двамата ни. Каква беше алтернативата при положение, че аз бях последен – да хвърлим държавата в конституционна криза. Последствията щяха да са лоши. С отговорност подхождам към разписаното в Конституцията. Ще представя състав за правителство, който ще е равно отдалечен. Ще направя така, че да не се срамувате при подписването на указа за правителство. Ще продължа да утвърждавам евроатлантическия път на България. При съставянето на кабинет ще представя кандидатите на политическите лидери. Тежък е изборът, но ще го изпълня отговорно“, обясни Димитър Главчев.
30.03.2024, 14:49 часа
460 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha