Венецуела анексира част от съседна Гвиана

Венецуела анексира част от съседна Гвиана Президентът на Венецуела Николас Мадуро подписа закон за създаването на нов щат на страната от богатата на петрол провинция Есекибо в съседна Гвиана, съобщи ДПА.
"Решението, взето от венецуелския народ на консултативния референдум, ще бъде напълно изпълнено, като с този закон ще защитим Венецуела на международната сцена", заяви днес Мадуро.
В началото на декември Мадуро произведе спорен референдум в страната си, като според официалните данни 96% от гласоподавателите са се изказали в полза на присъединяване на "Гвиана Есекиба" като федерален щат на Венецуела.
Според президентската администрация законът установява нов, 24-ти федерален щат "в рамките на венецуелската териториална политика".
Населението на района също ще има представител във венецуелския парламент след изборите догодина.
Предвижда се „осигуряване и формиране на висша комисия на държавата и щата по отбраната на Гвиана Есекиба“. Това засилва страховете, че Венецуела може да нахлуе в региона и да предизвика война.
Венецуела отдавна има претенции към богатата на ресурси територия, която покрива около две трети от съседната държава.
Настоящите граници са установени през 1899 г. при арбитраж в Париж по инициативата на САЩ и Великобритания.
Венецуела се позовава на споразумение с Великобритания от 1966 г., няколко месеца преди тогавашната колония Британска Гвиана да стане независима държава.
Международният съд разглежда случая по искане на Гвиана, но Венецуела отхвърля неговата юрисдикция и е закрепила това в настоящия приет закон.
 
04.04.2024, 13:03 часа
217 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha