Бойко Рашков: Днес Калин Стоянов наруши и грубо потъпка закона

Бойко Рашков: Днес Калин Стоянов наруши и грубо потъпка закона Днес станахме свидетели на едно грубо потъпкване на закона. Аз съм назначил този човек за директор на ГДБОП, когато бях служебен министър. Аз съм имал вяра на този човек, че ще спазва закона. Надявал съм се, че след като бъде избран за министър, ще върши същата работа. Днес съжалявам поведението му, защото очевидно той не познава правната уредба. 
Това заяви в кулоарите на парламента депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Бойко Рашков, който коментира изслушването на вътрешния министър в оставка Калин Стоянов по темата бил ли е сътрудник Мартин Божанов - Нотариуса секретен сътрудник на МВР.  
"Единственият закон, който урежда класифицираната информация е Закона за защита на класифицираната информация, където в чл. 39 е уреден редът, по който народни представители могат да получават класифицирана информация, когато вземат необходимото решение. Какво се получи? Ние сме взели решение, закрили сме заседанието и министър Стоянов отказа да отговори на въпроса бил ли е убитият Мартин Божанов сътрудник на МВР. Според мен министърът на вътрешните работи не спази закона. Той наруши закона в пленарна зала. Аз не мога да кажа дали това става заради непознаване на закона или някой му дава нареждане да прави това. За мен са и двата варианта взети заедно", добави Рашков.
"Министър Стоянов отказва да даде информация и нарушава закона. Той е длъжен да даде тази информация. По този начин ние не можем да решим нито един въпрос по казуса "Нотариуса". Не можем да разберем имал ли е този човек влияние в прокуратурата и МВР и имал ли е връзки с високопоставени политици. Ние не разследваме убийството на Божанов. Преди дни бившият главен прокурор Иван Гешев обяви публично, че Нотариуса е бил сътрудник на МВР. Аз днес попитах Калин Стоянов ще разследват ли тези думи, защото това е издаване на държавна тайна . Да, аз бях министър, когато се образува проверката по повод оплакванията на различни граждани от дейността на Нотариуса, а също така и на Пепи Еврото. Ние сме направили това, което е било възможно, примерно по съпругата на Божанов - Гергана. Конкурсът, с който е назначена Гергана, е обявен 6-7 месеца преди да стана министър и е обявен като външен конкурс, което означава, че всеки извън структурите на МВР може да се яви. Практиката е конкурсите в ГДБОП да са вътрешни и да участват само служители от МВР. Да, действително ѝ е отнет достъпа до класифицирана информация от Калин Стоянов, но е допусната грешка, дали съзнателно или несъзнателно не мога да кажа. Законът предвижда да ѝ се предложи друга длъжност , която не изисква достъп до класифицирана информация, но това не е направено. Съдът взема предвид този пропуск и я възстановява на работа. На мен не ми остана нищо друго освен да подпиша заповедта за нейното назначаване. Въобще не знаех, че тя е съпруга на Божанов, а и на петия ден също не знаех кой е Божанов", разкри Рашков. 
"Не съм говорил с Живко Коцев. Никой не знае къде е. Не го открихме къде се намира. Не знам има ли връзка между оставката му и акцията в Агенция "Митници", каза още Бойко Рашков. 
04.04.2024, 16:21 часа
689 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha