Денков: В дискусиите Борисов играеше втора роля след Пеевски, провежда се акция 3 в 1

Денков: В дискусиите Борисов играеше втора роля след Пеевски, провежда се акция 3 в 1 Ще изпратя сигнал по съответния ред до прокуратурата за оказания натиск над главният секретар на МВР Живко Коцев, защото може и да става въпрос за престъпление. Това заяви премиерът в оставка Николай Денков.
"Главният секретар на МВР Живко Коцев докладва за натиск над него и пред мен, и пред президента Румен Радев. Така че и президентът е информиран какво се е случило - кои са хората и как се се случил натискът над Коцев", уточни той и добави, че върху Коцев "със сигурност е осъществен натиск - както от министър Калин Стоянов, така и от най-високо поставени лица в прокуратурата - този натиск трябва да бъде разследван.
Провежда се акция 3 в 1, защото има три цели, смята министър-председателят в оставка и коментира:
"Първата е да се отвлече вниманието от едни въпроси, които от доста време стоят на дневен ред - има ли ОПГ по отношение на "Турски поток", "Осемте джуджета", Нотариуса, където имаме очевидно действия, които изискват разследване и евентуално наказателно преследване. Втората причина е да се ударят две ключови лица - главният секретар на МВР и началникът на Дирекция "Митници". Третото, което се цели, тук нямам особено съмнение, чрез тях да може да се атакуват политически хора като Асен Василев, Бойко Рашков".
Според него има противоречие в това, че и Живко Коцев, и Калин Стоянов познават Стефан Димитров, но единият се поставя в негативна светлина заради това познанство:
"Моят призив към разследващите е както разследват Коцев, така да проверят какво е положението с Калин Стоянов".
Премиерът в оставка съобщи, че Живко Коцев е имал покана за участие в телевизионна предаване по Би Ти Ви, но от Пресцентъра на МВР не са му разрешили:
"Той искаше да излезе пред медии и да представи своята гледна точка, защото няма от какво да се притеснява".
Във връзка с ареста на Петя Банкова, премиерът в оставка постави въпрос:
"Как така стана, че един директор на "Митници" след един месец на тази позиция изведнъж се оказа единственият разследван през последните години по отношение на каналите за контрабанда. Аз не видях никакво доказателство, че тя има някакво отношение, получаване на облаги, което да показва, че тя е част от осъществяване на някакви престъпни намерения. ... Дали тя не се е опитвала просто да си свърши работата. ... Интересното е, че тези канали съществуват от години. Къде са доказателствата на ДАНС от предходните години. Много пъти съм казвал, че има "сляпо петно" в службите по отношение на корупцията и контрабандата. Когато се появи един неудобен човек, който може би спира каналите, защото видяхме, че беше хваната контрабанда, бяха хванати и наркотици, този човек изведнъж се оказва цел на същите тези служби. Това е скандалът на годината".
Не искаме невинни хора да се оказват жертва на политически борби, категорично подчерта Николай Денков.
"Изборът пред Бойко Борисов е много прост - или избира европейският път на развитие с Мария Габриел, или избира връщането към мутренските времена с Делян Пеевски. Това, което избра г-н Борисов, е г-н Пеевски, ако е имал избор изобщо", коментира още в предаването "Неделя 150" премиерът в оставка Николай Денков.
Той обясни, че по време на преговорите на ПП-ДБ с ГЕРБ без покана е идвал Делян Пеевски и е говорел повече, отколкото Борисов:
"Не е опит за пришиване на Пеевски към Борисов. В дискусиите Борисов играеше втора роля след Пеевски. ... До края на декември борбата да придвижваме решения, които да са в посока на законодателната и управленската програма на правителството, даваше резултати. От януари всичко беше спряно. Няма второ плащане по Плава за възстановяване, защото има четири решения, които стоят в Народното събрание и чакат".
Не бих искал да асоциирам изцяло Пеевски с ДПС, каза Денков:
"Има социологически проучвания, които показват, че подкрепата за него е в пъти по-малка, отколкото е за ДПС. ... Той е техен съпредседател и ние трябва да се съобразяваме, че това е човекът от другата страна, когато трябва да се водят преговори. Но това по никакъв начин не е премахнало факта, че това е единственият човек, който седи на първия ред на Народното събрание, който, съгласно американското законодателство, е доказано участвал в престъпни корупционни схеми. ДПС трябва да си дадат сметка, че това хвърля сянка върху тях. И ГЕРБ няма начин да не си дава сметка, че той хвърля сянка и върху тях, когато Пеевски участва във вземането на решения от страна на ГЕРБ. Не съм сигурен, че много хора са щастливи в ГЕРБ от това".
Ако ГЕРБ намери начин да се освободи от опеката на Пеевски, след изборите можем да се замислим за нещо конструктивно с тях, изтъкна той.
Денков заяви, че ще се върне в парламента, след като освободи поста министър-председател.
"За националния парламент вероятно ще бъда кандидат, но това предстои да се обсъди. Нямам амбиции да кандидатствам за евродепутат", подчерта той.
Основната кампания на ПП-ДБ е България да стане нормална европейска държава, посочи Денков.
Той заяви, че трябва да се проведат честни избори на 9-и юни и призова за по-висока избирателна активност:
"Хората трябва да излязат и да гласуват, защото с всеки глас определят бъдещето. Когото изберат, той ще ги управлява и от това ще зависи как ще живеят".
07.04.2024, 13:40 часа
219 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha