160 000 безработни не отговарят на нуждите на пазара

160 000 безработни не отговарят на нуждите на пазара Безработицата в страната ни е на възможно най-ниското ниво. Между 140-160 хиляди човека, които са безработни обаче, не отговарят на нуждите на пазара на труда, каза Георги Първанов, член на УС на Българската конфедерация по заетостта.
"Една голяма част от безработните са трайно неактивни, но като цяло не са тези хора, които търси пазарът и тези професии. Няма движение в правилна посока на пазара на труда. Нужна е свежа кръв", разясни Първанов в ефира на Bulgariq ON AIR.
По негови думи е необходимо да се върнат повече българи от чужбина и да се внасят кадри от трети страни, тъй като този внос е бил ограничен в пъти през миналата година. Първанов допълни, че в момента има и спад а търсенето - без работицата е ниска, а работодателят търси по-малко персонал.
“Особено осезаем е спадът в аутсорсинг и IT сектора. Някои говорят дори за 40% спад на позициите, което е много голям процент. Това създава една ситуация на пазара на труда, каквато не сме виждали, от която единственото излизане е със свежа кръв", отбеляза експертът.
Първанов поясни, че няма определен тип хора и изграден профил на трайно безработните. Към момента все повече се търсят хора със средно или средно техническо образование. “Много голямо търсене има на всякакви видове техници, инженерни кадри в медицината. Асансьорни техници е драматичен пример. Има професии, където се обучават по 20-30 души на година, което е крайно недостатъчно. Ние наблюдаваме също така много голям ръст на търсенето на счетоводители - оперативни счетоводители, главни счетоводители, такива, които владеят езици", каза още гостът.
Според Първанов приемането на България в Шенген представлява риск за пазара на труда на страната ни, тъй като хората, които са дошли да работят тук, биха могли да се преместят по-лесно да работят в друга европейска държава.
08.04.2024, 15:27 часа
284 1
Коментари

пешо

14.04.2024, 17:56 часа
Първанов , какво чакаш ? Веднага почвай внос на висококвалифицирани специалисти от Пакистан , Афганистан , Сомалия , Етиопия ,Йемен , Мианмар ,Индия , Гвинея , Гана и така нататък . Избор огромен ! P.S. работодателите да се хващат за работата .......
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha