Президентът издаде укази за служебния кабинет и вота 2 в 1

Президентът издаде укази за служебния кабинет и вота 2 в 1

Държавният глава Румен Радев издаде три указа – за служебно правителство, за евроизбори и за извънреден парламентарен вот на 9 юни, съобщиха от президентската институция.
Подписах указа и с него се слага край на един провален политически експеримент – така наречената сглобка. Това каза президентът Румен Радев преди служебният кабинет „Главчев“ да положи клетва.
„Преди 10 месеца, когато връчвах мандата на Денков, аз го призовах да не го реализира“, допълни той. 
„За разлика от всички служебни правителства до момента, в това правителство аз по никакъв начин не съм се бъркал по отношение на кадровата политика и не нося отговорност за неговите действия“, заяви президентът.
По думите му той не би оставил Калин Стоянов като министър, ако трябвало да назначи служебното правителство.
Припомняме, че в петък номинираният за служебен премиер Димитър Главчев представи състав на проектокабинет на среща с всички парламентарно представени партии, с изключение на БСП, които отказаха да присъстват. Някои от номинациите за министри предизвикаха негодуванието на ПП-ДБ – тази на Калин Стоянов за вътрешен, на Мария Павлова като правосъден и Валентин Мундров за министър на електронното управление. Днес се оказа, че има промяна в състава на правителството. Номинираният за служебен премиер Димитър Главчев смени външния министър. Така поста на първия дипломат ще заеме Стефан Димитров Димитров вместо посочения преди това Ивайло Ценов.
Припомняме, че Димитър Главчев е първият служебен министър-председател, избран според шестата поправка на Конституцията. Той е магистър по международни икономически отношения и по счетоводна отчетност. Дипломиран експерт-счетоводител, регистриран одитор в Института на дипломираните експерт-счетоводители. Депутат от партия ГЕРБ и член на Комисията по бюджет и финанси от 41-то до 46-то Народно събрание.
През 2017 г. Главчев подаде оставка като председател на парламента. 
През юли 2023 г. беше избран от 49-ото Народно събрание за председател на Сметната палата, с мандат 7 години.

09.04.2024, 09:09 часа
205 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha