Кантарджиев: Огнищата на коклюш са заради занемарената реваксинация

Кантарджиев: Огнищата на коклюш са заради занемарената реваксинация Огнищата на коклюш се дължат на занемарената реваксинация. Това мнение изрази пред БНР консултантът по ваксиниране в Столична община и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.
По думите му заболяването се предава много лесно - един кашлящ може да зарази 17 неваксинирани. Най-голяма опасност има за новородените, за които коклюшът може да е фатален, посочи проф. Кантарджиев.
Има ли пропуски в реваксинацията, ще има и движение на коклюша, заяви той.
Дете, което кашля повече от 10 дни и кашлицата има спастичен характер - 10 до 30 пристъпа на ден, или е съпроводена с повръщане, трябва да се консултира за коклюш, съветва Кантарджиев.
В момента най-много боледуват децата до 4-годишна възраст, обясни той. При хората в зряла възраст случаите на вирусни инфекции са много малко.
Проф. Кантарджиев коментира и настъпващите алергии към полени - сега е бурният цъфтеж на цветята и овощните дървета. Най-тежките алергии започват около 24 май, когато е цъфтежът на житните растения.
Тази година обаче пролетта дойде по-рано, затова и масово алергиите ще се проявят в началото на май, изтъкна той.
Според него с комарите може да има много големи проблеми, защото в София и Подунавието не се взеха мерки за обработка на водоемите.
По темата с кърлежите бившият директор на НЦЗПБ отправи критики, че в момента се допуска безгрижие към здравето на обществото и "гражданите в София много не виждат пръскане и косене, когато е сухо".
Вали ли дъжд, пръскането срещу кърлежи е неефективно, предупреди той и добави, че показателно ще е колко ще бъдат случаите на Лаймска болест през лятото.
12.04.2024, 15:45 часа
864 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha