ВСУ: Губим територията на страната до Днепър, ако Западът не помогне

ВСУ: Губим територията на страната до Днепър, ако Западът не помогне Без доставки на оръжие от Запада Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) няма да могат да отблъснат настъплението на руската армия и ще загубят територия до река Днепър. Това мнение изрази подполковник и командир на батальон от украинската армия Павел Куриленко.
„Ще бъдем подложени на пълномащабно и мощно настъпление от руските войски. Предната линия ще се разшири и дълбочината на предната линия ще се увеличи. Тази линия ще замръзне по река Днепър и ние ще загубим територията на Украйна чак до Днепър. Тази така наречена повратна точка, която се развива в момента, е изкуствено създадена от нашите западни партньори“, цитира думите му Daily Telegraph.
Куриленко описа ситуацията със снабдяването на въоръжените сили на Украйна със снаряди и боеприпаси като „ужасна“, тъй като наличните западни оръжия бързо се изчерпват. Той подчерта, че атаките на руските сили сега се ограничават главно с помощта на FPV дронове. Също така, според военния, според стандартите на НАТО се предполага, че украинските войски разполагат с модерно оборудване, за да се бият на нивото на армията на алианса, но това не се е случило дори в разгара на доставките на западни оръжия.
По-рано украинският президент Владимир Зеленски в интервю за телевизионния канал CBS каза, че Киев ще загуби в конфликта, ако не получи помощ от Вашингтон, а въоръжените сили на Украйна почти нямат резерви от артилерия. В същото време съветникът на ръководителя на президентската канцелария Михаил Подоляк съобщи за стагнацията на украинската армия на фронтовата линия.
На свой ред главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Александър Сирски многократно нарече ситуацията трудна почти по цялата дължина на линията на бойно съприкосновение и също така призна вероятността от напредване от руските въоръжени сили в определени направления.
По-рано руският министър на отбраната Сергей Шойгу информира, че от януари 2024 г. украинските въоръжени сили са загубили повече от 80 хиляди души и 14 хиляди единици различни оръжия, включително над 1,2 хиляди танка и други бойни бронирани машини. В същото време от началото на годината под контрола на руските военни са попаднали 403 кв.м. км територия, отбеляза той.
13.04.2024, 11:49 часа
342 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha