Проф. Владимир Чуков: Ударът на Иран ми прилича на руската атака срещу Украйна

Проф. Владимир Чуков: Ударът на Иран ми прилича на руската атака срещу Украйна Ударът на Иран ми прилича на руската атака срещу Украйна. Всичко, което ние наблюдавахме снощи някак си беше предвидимо още в четвъртък агенция "Блумбърг" каза какви ще са параметрите на иранската атака, дронове, балистични ракети, кога ще се случи, някак си това попадна в тази схема".
"По-голямата част от изстреляните дронове и балистични ракети са от територията на Иран. Като това, което лично мен ме впечатлява е, че много ми прилича това, което направиха снощи иранците, на една руска атака срещу украински войски".
„Успеваемостта на атаката е само 1%, което предполага "смекчен отговор" от страна на Израел. Но в същото време моята теза беше от самото начало, че най-вече тази атака е насочена към вътрешно-политическото мнение и настроение в Иран, както и настроенията на прокситата, най-вече на Хизбула".
От постинг на иранското представителство в ООН става ясно "фразата е много ясна, че операцията е приключила".
"Но, ако Израел предприеме радикални удари, то това ще бъде само първата фаза. Искам да отбележа следното, че, ако четете иранската преса, имате успеваемост на 90%. Десетки поразени цели, писти, складове с оръжия, нещо очевидно, което е насочено към иранския читател т.е. да се докаже, че Иран може да отговаря, когато Иран е нападнат. Естествено това не отговаря на действителността. Преди малко е имало обръщение на Нетаняху, в което се вижда бих казал неговото задоволство от начина, по който са свалени всички цели”, добави още Чуков.
Проф. Чуков каза, че от сега нататък трябва да се наблюдават политически и дипломатически.
"Дебатът от тук нататък е как да бъде взето решението, какво да бъде решението за израелския отговор, но най-важното за нас, за жителите на Израел, за жителите на Близкия Изток, на целия свят е деескалация на напрежението".
14.04.2024, 11:15 часа
324 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha