От последните минути! Прокуратурата във Враца с извънреден брифинг за простреляното дете /снимки/

От последните минути! Прокуратурата във Враца с извънреден брифинг за простреляното дете /снимки/ От прокуратурата във Враца излязоха с извънреден брифинг във връзка с трагичния инцидент с простреляното дете във врачанския квартал "Кулата".
Припомняме, че вчера следобяд 12-годишно момче възпроизведе изстрел с пушката на дядо си, като улучил малкото детенце в областта на лявото око.
Мъникът веднага е бил интубиран и поставен на командно дишане. В болницата във Враца медиците бързо установили, че раната е несъвместима с живота му и поискали помощ от София. Военен хеликоптер кацна в двора на МБАЛ „Христо Ботев“ и натовари пострадалото момченце и медицински екип, който се грижи за неговото оцеляване. По-рано от МВР също потвърдиха за случая в днешния бюлетин.
 
 
 
 
"Изразяваме нашето съжаление за случилото се с пострадалото дете и дано бъде спасено и да няма никакви последствия от това което се е случило", заяви окръжният прокурор Владимир Сираков.
"По случая веднага след като е получен сигналът в Районното управление във Враца, е образувано досъдебно производство. Разследващи органи от полицията са посетили мястото, направили са оглед, разпитали са децата, които са били в момента на инцидента.
Уведомлението, което е получено в Окръжна прокуратура - Враца и след доклад на дежурен прокурор, е по текст 115 във връзка с чл. 18. Това е сравнително тежък текст, опит за умишлено убийство. За мен не е точна правната квалификация по настоящия момент с оглед събраните към момента доказателства, защото по-скоро се касае за причиняване на тежка телесна повреда по непредпазливост", заяви още той.
На въпрос кой е стрелял, окръжният прокурор отговори: "Към настоящият момент от вчера до днес с извършените разпити, става въпрос за 11-годишен родственик на пострадалото дете, малолетен, наказателно неотговорен от наша гледна точка. Това, което е установено е, че дядото на пострадалото лице има закупена пневматична пушка, марка "Крал" 5.5 калибър. Тя стреля с т.нар. чашки, подлежи на регистрационен режим, който дядото е спазил веднага след закупуването през месец март 2021 година. Във вчерашния ден същият е изнесъл оръжието, за да стреля по свраки. В някакъв момент, той изпразнил оръжието, изпратил 11-годишния си син да отиде да закупи сладолед от магазина. Докато момчето е отсъствало, мъжът заредил отново пушката и я е оставил на маса, защото в дома им дошли хора, които искали да закупят домашни животни. Дядото, бабата и майката на пострадалото дете се занимавали с тях. Мъникът хванал пушката и започнал да я изтегля от масата. По-голямото момче в стремежа си да хване оръжието, за да не падне и да удари детето, натиска спусъка, възпроизвежда изстрел, който улучил малкото с една от тези чашки в областта на лицето над веждата. 11-годишният не е знаел, че пушката е заредена от баща си отново."
Главният разследващ полицай от РУП-Враца Кинка Димитрова отговори пред журналистите, че оръжието не е на специален режим и не е необходимо да се затваря в каса.
На въпрос дали е била спокойна обстановката, Димитрова заяви, че не е имало напрежение и всички са съдействали с каквото могат.
Владимир Сираков коментира още, че в първия момент никой не е осъзнал, че е имало изстрел и впоследствие при вида на раненото дете се уплашили и подали сигнал.
Разпитите ще продължат.
14.04.2024, 13:55 часа
6633 4
Коментари

Врачанин

15.04.2024, 13:25 часа
ци...анска история!

Баче Кики

14.04.2024, 22:50 часа
За тия хеликоптер за сите врачани у@

Калиник Каменов

14.04.2024, 16:53 часа
Сега ще строя съвместно с пичи частна болничка там, така че от догодина ще кацат на моя дед*в хеликоптерите!

Киприана

14.04.2024, 15:26 часа
Ченгето Калиник беше забол един кръст в средата на тая поляна зад болница, да строи параклис. Ако беше построена сега хеликоптерът да е кацнал на дедовия на Калиник.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha