ГЕРБ задейства оставката на шефа на НЗОК, но той я оттегли

ГЕРБ задейства оставката на шефа на НЗОК, но той я оттегли Овладяването на ключови институции от ГЕРБ и ДПС продължава с невероятен цирк около НЗОК. Тази сутрин ГЕРБ се сети за подадената под партиен натиск оставка на управителя на НЗОК Станимир Михайлов и я включи за гласуване като извънредна първа точка в дневния ред на пленарното заседание. Предложението направи председателят Росен Желязков, а "Възраждане" осигуриха гласовете то да мине. Странно, за включване на оставката гласува и един от ПП-ДБ, въпреки че именно тази коалиция посочи Михайлов за управител. Касата управлява над 8 млрд. лв. тази година.
ПП-ДБ веднага контрираха с искане да се включи и оставката на подуправителя Момчил Мавров, защото той също депозира оставката си с Михайлов. Мавров е човек на ГЕРБ и очевидно замисълът на ГЕРБ и ДПС е той да поеме касата при липсата на титуляр. Оставките на Михайлов и Мавров отлежават в парламента от 1 декември, когато сглобката ги пожертва в името на договорките си за разпределяне на ключови постове в държавата. После въпросът бе забравен, а сътресения в работата на НЗОК не са се виждали, поне не публично.
Докато в пленарна зала течеше скандалът с тази изненада, Станимир Михайлов успя да оттегли оставката си. Това е станало в 10:12 ч., обявиха депутати от ПП-ДБ. Новината доведе до истерия ГЕРБ. "Кой принуди Михайлов да подаде оставка?! Някой в тази зала му се обади! Това означава, че той е зависим. Ето така управлява мафията", бурно реагира от трибуната Костадин Ангелов. "Точно вие да говорите за мафия!", върнаха му от ПП-ДБ.
Хамид Хамид от ДПС пробва процедурно да върне нещата в замисления план, като обяви, че когато е включено решението в дневния ред, оставка е имало, следователно тя трябва да се гласува. ПП-ДБ възразиха, че това не е така, защото е важно дали в момента на гласуването има оставка или не. Асен Василев предложи почивка, за да се изясни правно казусът и Росен Желязков даде 15 минути.
Скандалът в пленарна зала, както обикновено, е прехвърлен изцяло в полето на ПП-ДБ, а основното острие са ИТН и "Възраждане", докато инициаторите на решението - ГЕРБ и ДПС, не участват в дебата, а се занимават с техни дела. Дебат на практика няма, просто "Възраждане" използват всяка възможност да викат "неможачи" и "схемаджии" от трибуната.
Една от първите задачи на ГЕРБ в служебното правителство също бе свързана с НЗОК. Кабинетът на Главчев вече вкара свой човек в управлението на касата - верният кадър на Костадин Ангелов Иванка Динева, която изненадващо влезе в надзора като шеф на най-ключовата агенция на МЗ - "Медицински надзор".
17.04.2024, 11:45 часа
408 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha