Опозицията заплаши служебния кабинет с вот на недоверие

Опозицията заплаши служебния кабинет с вот на недоверие

Изправяме се пред поредна безпрецедентна ситуация - Народното събрание може да гласува вот на недоверие на служебно правителство. Това не просто не се е случвало досега, но изобщо не е било мислено дори като хипотеза. Но може да стане реалност, след като днес лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че заедно с "Възраждане" ще предложат да се гласува недоверие на служебния кабинет, ако преди това президентът Румен Радев не отстрани Димитър Главчев като премиер. Малко по-късно от ИТН заявиха, че също ще подпишат предложението, но признаха, че смятат, че то не отговаря на Конституцията.
Както е известно, Главчев е виден кадър на ГЕРБ – той дълги години беше депутат от партията, която дори го избра за председател на Народното събрание за периода 2014-2017 г., а впоследствие го прокара за ръководител на Сметната палата. Като такъв той беше определен от държавния глава за служебен министър-председател.
Тази сутрин, в декларация от името на червената парламентарна група, Нинова припомни противоречащи си изявления на герберския водач Бойко Борисов – първо той твърдеше, че няма нищо общо със служебното правителство на Главчев, а след това настояваше за министерски смени и предупреждаваше премиера с последствия, ако откаже. Главчев се подчини веднага - най-напред махна от кабинета външния министър Стефан Димитров, когото Борисов конкретно не желаеше, и го смени със зам.-шефа на ГЕРБ Даниел Митов, а след това отстрани и земеделския министър Кирил Вътев, на мястото на който ще застане Георги Тахов. До момента президентът не е издал укази за рокадите.
"Това е пуделщината в политиката. Утре Борисов може да нареди на Главчев какви да са резултатите от изборите. И тях ли ще изпълни?", презрително попита Нинова.
Тя нарече премиера "доказан послушко" и апелира към Румен Радев да го смени. "Г-н президент, не преговаряйте, не се пазарете за министрите със задкулисието. Със задкулисие и мафия не се преговаря. Просто сменете Главчев", каза тя. Според соцлидера новата Конституция дава на президента такова правомощие. Тя обаче не посочи конкретен конституционен текст, който потвърждава това.
Малко по-късно Нинова направи изявление пред медиите, в което съобщи за подготвяния с "Възраждане" вот на недоверие. Тя изтъкна, че служебният кабинетът трябва да бъде отдалечен еднакво от всички партии, а случаят с правителството на Главчев не е такъв. По думите й, не може да се очаква от него да свърши основната си задача - да организира честни избори. Затова предупреди, че с "Възраждане" очакват президента да го отстрани и замени, и ако не го направи, тогава двете партии ще предложат да му се гласува недоверие.
"Който назначава, той може и да освобождава" - така Нинова обясни защо според нея държавният глава може да отстрани служебен премиер. Що се отнася до още по-неясната ситуация с вота на недоверие, соцлидерът твърдеше, че според Конституцията парламентът упражнява контрол върху кабинета, в който се включва и вотът на недоверие.
"Абсолютно съвпадение" - това абсурдно обяснение даде Борисов тази сутрин защо Главчев толкова бързо се подчини на искането му да бъде махнат Стефан Димитров. "Ако назначат Даниел Митов, ще кажа, че ГЕРБ носят отговорност за външната политика", каза Борисов пред журналисти в парламента.
Той заяви, че парламентът носи политическата отговорност за служебното правителство. "Като гласувахме Конституцията, си говорихме как 10 години ще бъдем един блок ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС. Затова въобще никой не го притесняваше кой от каква партия е", обясни герберският лидер защо според новата Конституция се получава така, че имаме партийни фигури за служебни премиери. И натопи ПП-ДБ в близки връзки със съпредседателя на ДПС Делян Пеевски - разказа, че в средата на миналата година последният последователно е предложил Христо Иванов и Атанас Славов за правосъдни министри, и след като Славов е приел, са работили заедно по Конституцията.
Малко по-късно самият Пеевски също посочи, че парламентът не само отговаря за кабинета, но и депутатите могат да му оказват пълен контрол. Той се скара на президента Румен Радев, че бави указа за смяната на Стефан Димитров и така оставя България без външен министър.
Що се отнася до това, че ПП-ДБ сега отхвърлят общото наследство с ГЕРБ и ДПС, Пеевски предупредително коментира: "Не трябва колегите да се отричат от тези 9 месеца. Мисля, че направихме хубави неща и те не трябва да се срамуват от това в условията на кампания, защото утре да не вземат пак да седят по някои скутове."

17.04.2024, 13:21 часа
238 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha