Русия подозира НАТО, че се готви за потенциален конфликт

Русия подозира НАТО, че се готви за потенциален конфликт Четиримесечните учения на НАТО близо до руските граници, наречени "Непоколебим защитник", са доказателство, че пактът се готви за потенциален конфликт с Русия, каза днес говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от Ройтерс.
Говорителката отхвърли отправените тази седмица от НАТО обвинения, че Русия извършва хибридни атаки срещу страните членки на пакта, като каза, че това са "дезинформации", насочени да отвлекат вниманието от действията на алианса.
НАТО е тази, която води хибридна война с Русия, подкрепяйки Украйна с оръжие, разузнавателни данни и финансови средства, посочи в изявление Захарова.
"Точно сега най-големите учения на НАТО след Студената война "Непоколебим защитник" се провеждат до границите на Русия. Според сценария им съюзниците от пакта задействат срещу Русия всички инструменти, включително хибридни и конвенционални оръжия", допълни говорителката.
"Налага се да приемем, че НАТО сериозно се готви за потенциален конфликт с нас", обобщи Захарова.
Отношенията между Русия и Запада са на най-ниското си равнище след началото на войната в Украйна през февруари 2022 г., посочва Ройтерс.
Обявявайки началото на ученията през януари НАТО съобщи, че в тях ще бъдат задействани 90 000 войници и ще се отработва как американските войски ще могат да подсилят отбраната на съюзниците си от Източния фланг на пакта в случай на ескалация на конфликта в Украйна. Тези учения на алианса, които са най-големите от края на Студената война, ще завършат този месец, отбелязва Ройтерс.
04.05.2024, 14:54 часа
256 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha