Ученици от ПГТР-Враца научиха нови кулинарни техники, участвайки в международен проект /снимки/

Вълнуващо събитие по повод разпространението на резултатите от международен проект се проведе вчера в Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство във Враца.
Проектът е по Еразъм+ КД2 “Сътрудничество между организации и институции, Малки партньорски проекти”, сектор „Професионално образование и обучение“ (KA210-VET №2023-2-LT01-KA210-VET-000175319) и е озаглавен „Хранителна етика за бъдещи лидери в земеделието и ресторантьорството“.
Той има за цел да насърчи въвеждането на нови подходи в обучението по хранителна етика и да стимулира ефективното сътрудничество между бъдещите фермери, готвачи и ресторантьори при прилагането на европейската стратегия „От фермата до вилицата“.
Участниците в проекта проведоха дигитален курс по хранителна етика за синергия между фермери и готвачи – състоящ се от три модула с обща продължителност 180 минути, достъпен на четири езика (английски, литовски, български и италиански).
Проведе се и игра за хранителна етика и синергия на практика – образователна игра с карти, чрез която учениците влизат в различни роли и заедно решават етични дилеми от хранителната екосистема.
В периода 28–31 октомври 2025 г. ученици от IX б клас, специалност „Кетъринг“ посетиха Литва, където участваха в практически обучения и кулинарни работилници, посветени на традиционните литовски десерти от периода между двете световни войни.
Част от обученията бяха „Brezos šakos“ – руло от пандишпаново тесто, украсено с шоколад и напомнящо клонка от бреза, както и „Žagarėliai“ – хрупкави пържени сладки, приготвяни по стара селска рецепта, близка до познатите ни хрустчета.
По време на специален час по УП „Кулинарни техники и технологии в кетъринга“ с преподавател инж. Цветелина Ангелова, участниците в мобилността представиха пред учениците от IX б и XI б класове - специалност „Кетъринг“ за наученото в Литва. Те демонстрираха приготвянето на двете традиционни рецепти, споделиха интересни факти за литовската кухня и обсъдиха значението на етичния подход към храната – от произхода на продуктите до тяхното сервиране.
Събитието предизвика голям интерес сред учениците, които имаха възможност не само да научат нови кулинарни техники, но и да осмислят връзката между устойчивото производство, отговорното потребление и културното наследство на храната.
Проектът „Хранителна етика за бъдещи лидери в земеделието и ресторантьорството“ продължава да обединява млади хора от различни страни в стремежа към по-етично и устойчиво бъдеще в света на храната.
Галерия
12.11.2025, 09:54 часа
81
0