Октоберфест - празникът на немската бира и димящите вурстчета

Октоберфест - празникът на немската бира и димящите вурстчета

Един от най-големите фестивали в света отново е в разгара си. Бира, вурстове и брецели на корем - това е визитната картичка на прочутия Октоберфест.
Едва ли има дори един представител на силния пол, който да не мечтае да посети народните немски празненства поне веднъж в живота си. Всяка година в края на септември в Мюнхен, третия по големина град в Германия, разположен в полите на Баварските Алпи, се стичат над 6 000 000 посетители - почитатели на качественото пиво и шумните забавления.
Най-големият бирен празник в света - Октоберфест, се гордее с вековните си традиции. Тържествата датират от 12 октомври 1810, когато е организирано пищно тържество в чест на сватбата на принц Лудвиг Баварски с принцеса Терезия фон Заксен-Хилдбургхаузен. На ливадата пред градската кула били поканени всички граждани на Мюнхен, за да изпият по чаша пиво за здравето на знатните младоженци.

Тиролски хлебни кнедли с пушен врат
Приблизителна цена: 5.00 лв.
Продукти: половин стара франзела, нарязана на малки кубчета, 300 г пушен свински врат, нарязан на дребни кубчета, 1 малка глава лук, нарязана на ситно, 1 с. л. нарязан магданоз, 5 с. л. брашно, 2 яйца, 200 мл прясно мляко, половин кубче зеленчуков бульон, сол и черен пипер.
Начин на приготвяне: Пушеният врат и лукът се запържват в тиган с малко мазнина, докато се зачервят. Прибавят се хлябът и магданозът. Бъркат се няколко минути на огъня, след което се оставят да изстинат. Разбиват се яйцата с млякото. С яйчната смес се залива хлебната смес и се поръсва с брашното. Всичко се омесва и се оставя да почине 10 мин. През това време се слагат да заврат 3 л вода с бульон. От готовото "тесто" се правят 12 топки, които се пускат във вряща вода. Кнедлите врат 15 минути и се изваждат с решетеста лъжица.

Печен свински джолан със зеле
Приблизителна цена: 14.00 лв.
Продукти: 2 свински джолана, 1 стрък праз, нарязан на едри кръгчета, 1 резен целина, нарязан на кубчета, 1 морков, нарязан на кубчета, 1 глава лук, срязана на четири, 4 зърна бахар, 1 ч. л. зърна черен пипер, сол на вкус, 1 ч. л. червен пипер, 1 ч. л. кимион на зърна, 100 мл бира; за зелето: 500 г фино нарязано кисело зеле, 1 глава лук, нарязана на ситно, 2 с. л. краве масло, 1 ябълка, нарязана на тънки резени, 1 ч. ч. бяло вино, 1 ч. л. кафява захар, сол и пипер на вкус.
Начин на приготвяне: Джоланите се слагат да се сварят заедно със зеленчуците, солта, пипера и бахара, докато омекнат. Поръсват се с червен пипер и кимион и се слагат да се запекат в загрята фурна на 200°С за 20 мин. Поливат се с бирата и се запичат още 20 мин. Лукът за зелето се запържва в разтопеното масло, след което се добавя отцеденото зеле. Разбърква се на бавен огън и се прибавят ябълките и виното. Вари се без капак на бавен огън около 30 мин. Ако е необходимо, се налива малко вода. Добавя се захарта, подправя се на вкус и се запича на 170°С за 30 мин. Джоланите се сервират гарнирани със зелето.

Салата с вурстчета
Приблизителна цена: 9.50 лв.
Продукти: 500 г немски вурстчета, 2 сварени яйца, 1 глава лук, 2 големи кисели краставички, 1 малка ябълка, 200 г гауда или кашкавал, 5 с.л. майонеза.
Начин на приготвяне: Всички продукти се нарязват на кубчета и се смесват с майонезата. Оставя се за 30 минути в хладилника, преди да се сервира. Салатата може да се съхранява до една седмица в хладилник.

Немски брецели
Приблизителна цена: 2.50 лв.
Продукти: 500 г бяло брашно, 1/2 ч. л. сол, 350 мл прясно мляко, 1 пакетче суха мая, 1 ч. л. захар, 1 и 1/2 л вода, 2 с. л. сода бикарбонат, морска сол за поръсване.
Начин на приготвяне: Солта и брашното се разбъркват добре. В кладенче по средата се изсипваг затопленото прясно мляко, захарта и маята. Разбърква се внимателно, след което започва да се меси. Когато се оформи на топка, се покрива с кърпа и се оставя на топло да втаса за около час или докато тестото удвои обема си. В тенджера се налива вода до средата, добавя се содата и се оставя на котлона да заври. След това се намалява огънят и се оставя да ври за 10 минути. Тестото се оформя на руло с дължина около 20 см и се разделя на 10 равни части. Всяка част се усуква на тънък фитил с дължина поне 40 см. Фитилите се сплитат във формата на класически брецели, а краищата леко се притискат, за да залепнат добре. Всеки брецел се пуска в бълбукащата вода за около 30 секунди. Вадят се с решетъчна лъжица и след като се отцеди водата, се поставят в тава, постлана с хартия за печене. Поръсват се с морска сол и се слагат в загрята до 180 градуса фурна. Пекат се около 20-30 минути.

 

26.09.2014, 14:19 часа
681 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha